Bazar Ramadan, Aidilfitri, Solat Tarawih Dibenarkan

bazar-1-696x433-1.jpg
Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Penurunan kes harian Covid-19 mendorong kerajaan meluluskan pembukaan bazar Ramadan dan Aidilfitri tahun ini, selain kebenaran bersolat tarawih di surau serta masjid.

“Selepas berbincang dan mendapatkan pandangan Kementerian Kesihatan (KKM) serta ahli majlis mesyuarat yang lain, maka mesyuarat jawatankuasa teknikal bersetuju membenarkan operasi pasar Ramadan dan Aidilfitri di seluruh negara.

“Kita juga bersetuju membenarkan solat tarawih serta tadarus al-Quran dan tazkirah. Namun prosedur operasi standard (SOP) bagi semua aktiviti ini perlu ketat serta dipatuhi semua pihak,” kata Menteri Kanan Keselamatan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada sidang media mengenai Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), semalam.

Ismail Sabri berkata, SOP lanjut mengenai pengoperasian bazar berkenaan akan dibentangkan pihak berkuasa tempatan negeri masing-masing yang menguruskan soal lokasi dan jumlah peniaga.

“Tapi antara yang perlu dipatuhi peniaga dan pengunjung, syaratnya adalah lokasi bazar mesti terbuka; mempunyai laluan masuk dan keluar berbeza; menyediakan ruang pendaftaran MySejahtera dan kawalan jumlah pengunjung.

“Bazar Ramadan dibenarkan beroperasi pada 3 petang hingga 8 malam, manakala bazar Aidilfitri pada 10 pagi hingga 12 tengah malam,” katanya.

Mengenai solat tarawih katanya, ia tertakluk kepada keputusan majlis agama dan kerajaan negeri masing-masing yang berkuasa terhadap hal ehwal agama Islam.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top