Basmi Kemiskinan; KPLB Sabah Amal Pendekatan Bersasar

serah-tugas.jpg

Jahid (empat kanan) menyaksikan majlis penyerahan tugas oleh Faimin (dua kanan) kepada Norlijah.

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kementerian Pembangunan Luar Bandar Sabah mengamalkan pendekatan bersasar ke arah pembasmian kemiskinan.

Menterinya, Datuk Jahid Jahim berkata, terdapat 67,737 individu yang hidup di bawah paras kemiskinan di Sabah termasuk 39,623 yang dikenal pasti sebagai miskin tegar.

Bagi mengikuti arus dan cabaran, beliau berkata kementerian telah beralih daripada pendekatan rawak kepada langkah yang lebih bersasar untuk membantu golongan miskin.

“Setelah mengenal pasti individu tersebut, kita akan memberi tumpuan kepada usaha untuk mengeluarkan mereka daripada kemiskinan tegar, ditambah dengan pemantauan berterusan.”

Beliau berkata langkah itu dilaksanakan secara pakej, termasuk latihan, sokongan logistik dan pendekatan yang sesuai dengan bakat dan lokasi individu.

Sebagai contoh, Jahid berkata orang miskin di tanah besar akan dibantu dalam pertanian sacha inchi, yang tidak melibatkan tempoh pertanian yang lama mahupun teknologi atau pengetahuan pertanian yang meluas.

Beliau berkata terdapat permintaan sedia ada untuk sacha inchi juga, sambil menambah bahawa kementerian berusaha untuk meminimumkan kos dan memaksimumkan impak untuk programnya.

“Kita akan berikan kemudahan sehingga mereka boleh berdikari. Sasaran pendapatan mereka mestilah sekurang-kurangnya melebihi paras kemiskinan,” kata Jahid kepada media selepas menyaksikan majlis penyerahan tugas bekas Setiausaha Tetap kementerian, Datuk Faimin Kamin, kepada penggantinya, Norlijah Danin, di sini pada Rabu.

Beliau berkata Kementerian Pembangunan Luar Bandar komited untuk membasmi kemiskinan di Sabah, sejajar dengan sasaran Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk sifar miskin tegar menjelang 2025.

Beliau berharap Kerajaan Persekutuan memberi bantuan kepada program pembasmian kemiskinan kementerian.

Beliau juga berkata data yang dikumpul untuk bantuan Covid-19 boleh digunakan untuk membasmi kemiskinan.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top