Banyak Faktor Pengaruhi Kenaikan Harga Telur Dan Ayam

ayam-telur.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kenaikan harga telur dan ayam di Sabah bukan sahaja dipengaruhi oleh harga makanan import ternakan itu, tetapi juga oleh beberapa faktor lain, antaranya penyakit Newcastle (sampar ayam) dan penutupan sempadan yang menyukarkan pengambilan pekerja asing, demikian kata Timbalan Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey Kitingan.

Menurut Dr Jeffrery, harga makanan ayam import meningkat 30 hingga 40 peratus berbanding tempoh sama tahun lalu, memaksa penternak menyalurkan sebahagian daripada kos perbelanjaan ini kepada pengguna.

Katanya, harga makanan ayam import yang melambung tinggi disebabkan oleh harga pasaran yang lebih tinggi bagi bahan mentah seperti jagung dan soya.

Dr. Jeffrey

“Akibatnya, penternak terpaksa memusnahkan ternakan mereka lebih awal daripada biasa, mengakibatkan tindak balas berantai yang merangkumi penurunan dalam pengeluaran telur ayam.

“Bagaimanapun, masalah harga ayam dan telur yang melambung tinggi bukan hanya masalah di Sabah. Harga bahan mentah yang lebih tinggi untuk makanan haiwan adalah isu seluruh dunia, bukan isu tempatan,” katanya dalam satu kenyataan di sini pada Rabu.

Dr. Jeffrey yang juga Menteri Pertanian dan Perikanan berkata, selain isu kenaikan harga bahan mentah, penternak ayam di Sabah juga mengalami pelbagai isu tambahan yang menyebabkan mereka menyekat pengeluaran.

Baru-baru ini, beliau berkata, Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS), Dr. Normah Yusop telah mengesahkan bahawa vaksin standard untuk mencegah Penyakit Newcastle (sampar ayam) yang ganas tidak dapat mengawal strain baharu virus itu.

Akibatnya, virus tersebut telah membunuh sebilangan besar unggas dan memberi kesan langsung kepada pengeluaran telur dan daging di Sabah.

Virus ini juga menyebabkan ayam menjadi kerdil dan mengurangkan pengeluaran telur pada ayam yang terselamat daripada jangkitan.

“Memburukkan lagi keadaan, penutupan sempadan menyukarkan pengambilan pekerja asing. Oleh itu, penternak terpaksa mengurangkan jumlah stok mereka mengikut kadar buruh yang ada,” katanya.

Walaupun bekalan berkurangan, ayam dan telur terus mendapat permintaan tinggi kerana ia adalah sumber protein yang paling mudah dan murah.

“Semua bakul makanan biasanya sentiasa mengandungi dulang telur untuk setiap isi rumah, seperti yang kita semua ingat. Jadi, itu memburukkan lagi kekurangan telur di Sabah,” katanya.

Walaupun kebanyakan kebimbangan ini adalah di luar bidang kuasa kementeriannya, Dr. Jeffrey memberi jaminan bahawa Kerajaan Sabah bekerjasama dengan Kerajaan Persekutuan untuk menyelesaikan masalah kekurangan bekalan secepat mungkin.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top