Bantuan Kewangan RM80,500 Untuk 74 PIBG Di Kota Marudu Dan Kudat

maximus-1.jpg

Dr Maximus menyampaikan replika cek kepada salah seorang daripada 74 wakil sekolah semasa majlis ringkas di Kota Marudu pada Jumaat.

Kongsi Bersama

KOTA MARUDU: Pendidikan adalah senjata yang ampuh untuk kemajuan dan pembasmian kemiskinan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata pendidikan adalah kunci kejayaan, yang mengubah kelemahan menjadi kekuatan.

“Kita jangan sekali-kali menjadikan kemiskinan sebagai alasan untuk tidak berjaya dalam pelajaran. Kajian menunjukkan mereka yang membesar daripada keluarga berpendapatan rendah mempunyai peluang lebih besar untuk mengubah kehidupan mereka melalui kehidupan yang betul,” katanya.

Maximus berkata demikian ketika berucap pada majlis penyampaian dana motivasi kepada Persatuan Ibu Bapa dan Guru Kota Marudu dan Kudat, di sini, pada Jumaat.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Kota Marudu turut menggalakkan warga sekolah mengenal pasti bakat mereka dan mengejar impian mereka.

Mengenai bantuan itu, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) itu berkata, bantuan tersebut bertujuan membiayai program PIBG yang memberi manfaat kepada anak-anak mereka.

Sebanyak RM80,500 diagihkan kepada 74 sekolah dan sebuah kolej vokasional, di mana 11 sekolah menengah, sebuah sekolah menengah agama, dan sebuah kolej vokasional di Kudat, menerima RM1,500, manakala RM1,000 diberikan kepada 54 sekolah rendah dan tujuh sekolah rendah agama.

Maximus berkata, dalam dekad yang lalu, pejabat Parlimen P168 Kota Marudu telah membelanjakan kira-kira RM500,000 dalam bentuk bantuan kewangan dalam pelbagai bentuk, seperti sumbangan barangan sekolah, wang saku untuk pelajar sekolah daripada keluarga berpendapatan rendah, bantuan makanan, lawatan sekolah, kelas motivasi dan kaedah belajar, dan sokongan untuk asrama luar bandar swasta.

“Bantuan ini akan diteruskan bagi memastikan warga sekolah kita mendapat pengalaman pembelajaran yang selesa dan kondusif,” katanya.

Turut hadir Penolong Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat merangkap Adun Matunggong, Datuk Julita Majungki, dan Penolong Menteri Pertanian dan Perikanan merangkap Adun Tandek Hendrus Anding. – Sabah News


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top