Bantuan Kepada Agensi Pelancongan: MATTA Minta Kerajaan Negeri-Negeri Lain Contohi Sabah

Tan-Kok-Liang.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Persatuan Ejen-Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) berharap negeri-negeri lain akan mengikuti jejak Sabah dengan memberikan bantuan kewangan kepada syarikat pelancongan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang terjejaskan akibat pandemik Covid-19.

Presidennya, Datuk Tan Kok Liang (gambar), dalam satu kenyataan, mengatakan bahawa insentif wang tunai akan berfungsi sebagai pendorong semangat bagi pengusaha pelancongan dan pengembaraan untuk terus berdaya tahan dalam situasi genting ini dan mengaktifkan semula syarikat mereka.

Katanya, campur tangan kerajaan Sabah untuk membantu syarikat pelancongan yang mengalami masalah kewangan di negeri ini tepat pada masanya terutama pada musim perayaan ini.

“Negeri-negeri lain harus mencontohi kerajaan Sabah, menyedari bahawa syarikat-syarikat pelancongan berstatus PKS adalah bahagian yang tidak dapat dipisahkan dari ekosistem pelancongan.

“Syarikat-syarikat ini telah melakukan promosi untuk negeri dalam tempoh 30 tahun terakhir ini dan menyediakan peluang-peluang pekerjaan termasuk sebagai pemandu pelancong dan pemandu.

“Malangnya, kerajaan persekutuan dan kebanyakan negeri mengabaikan nasib syarikat-syarikat pelancongan PKS ini,” katanya

Semalam, Menteri Pelancongan, Kebudayaan, dan Alam Sekitar Sabah, Datuk Jafry Arifin mengumumkan bahawa kerajaan negeri telah memperuntukkan lebih dari RM2 juta bantuan kewangan untuk diagihkan kepada 503 syarikat pelancongan dan pelancongan berlesen di Sabah.

Syarikat-syarikat itu hendaklah berdaftar dengan Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, dan masing-masing akan menerima bantuan secara ‘one-off’ RM4,000 mulai minggu depan.


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top