Bahagian Hasil 40%: Sabah Pertimbang Tindakan Undang-undang Jika Tiada Persetujuan Dicapai – Masidi

masidi.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kerajaan Negeri akan mempertimbangkan untuk mengambil tindakan undang-undang jika tiada persetujuan dicapai dengan Putrajaya berhubung hasil cukai tertunggak yang terhutang oleh Kerajaan Persekutuan.

Menurut Menteri Kewangan II Datuk Seri Masidi Manjun, rundingan mengenai perkara itu tidak pernah terhenti.

“Rundingan sedang berjalan, kami tidak berhenti bercakap. Ketua Menteri telah menyatakannya, saya telah menyatakannya, kita akan mempertimbangkan semua jalan perundangan yang ada.

“Perlembagaan itu sendiri memperuntukkan penilai bebas dan ia adalah salah satu pilihan yang boleh kita lihat jika rundingan gagal selepas beberapa waktu yang munasabah,” katanya.

Masidi berkata Sabah hanya bersetuju untuk mengambil “interim” RM125 juta setiap tahun dari Putrajaya, sambil menambah bahawa jumlah ini akan berubah selepas persetujuan dicapai mengenai formula 40 peratus untuk perkongsian hasil.

“Kedua-dua pihak bersetuju untuk tidak bersetuju mengenai tafsiran 40 peratus dan kami akan terus berunding mengenainya. Tetapi apa yang kami katakan dan apa yang telah kami persetujui, sementara itu, jangan biarkan kami kosong,” katanya.

Masidi adalah antara perunding utama dalam perkara itu. Dua hari lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Maximus Ongkili mencadangkan Sabah boleh menyatakan tuntutannya berhubung ketidaklaksanaan 40 peratus hak hasil dan jumlah yang didakwa terhutang kepada negeri itu.

Pada pertengahan April, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan bayaran tahunan kepada Sabah akan dinaikkan kepada RM125.6 juta tahun ini, lebih empat kali ganda daripada RM26.7 juta yang dibayar kepada negeri itu sebelum ini.

Jumlah ini akan meningkat setiap tahun untuk tempoh 2023 hingga 2026.

 

Berita asal: The Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top