Atasi Segera Masalah Banjir Di Beaufort – Shahelmey

shahelmey.jpg
Kongsi Bersama

BEAUFORT: Pihak berkuasa harus segera mengatasi masalah banjir di Beaufort untuk mengurangkan kerugian yang ditanggung oleh rakyat, kata Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat Ir Shahelmey Yahya.

Beliau meminta pihak yang bertanggungjawab untuk memperbaiki masalah yang telah menjadi ‘acara’ tahunan itu.

“Banjir di Beaufort menjadi seperti acara tahunan. Apabila terdapat hujan lebat di Tenom, air yang melimpah dari Tenom akan turun ke Beaufort melalui Sungai Padas, ”katanya.

Justeru beliau berharap jabatan dan agensi yang berkaitan di Beaufort akan bersama-sama membincangkan penyelesaian masalah tersebut.

Mengulas lanjur mengenai inisiatif Kementerian untuk memastikan pembelajaran dalam talian dapat dilakukan untuk pelajar di pusat penempatan sementara, Shahelmey mengatakan Kementerian akan mengarahkan Pusat Kawalan Operasi Bencana daerah (PKOB) untuk berkomunikasi dengan Pegawai Pendidikan Daerah Beaufort.

“Kita mungkin boleh meminta PKOB untuk berhubung dengan Pegawai Pendidikan untuk memudahkan proses pembelajaran dalam talian untuk anak-anak di pusat itu,” kata Shahelmey ketika melawat mangsa banjir di Dewan Dun Banir, pusat penempatan semula Beaufort.

Turut hadir dalam lawatan tersebut ialah Menteri Muda Kerajaan Tempatan dan Perumahan merangkap ADUN Klias, Datuk Isnin Alisanih, ADUN Lumadan Ruslan Muharram, Pengarah Jabatan Perkhidmatan Kebajikan Masyarakat (JPKA) Jais Asri dan pegawai daerah Beaufort, Abdul Imam Basirun.

Sementara itu, pusat penempatan sementara (PPS) terus menerima mangsa kebakaran dan banjir di Putatan, Beaufort dan Tenom pada pukul 8 malam Selasa.

Menurut Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM), jumlah mangsa yang tiba di pusat-pusat meningkat kerana ada yang baru mendapati kediaman mereka di Kampung Meruntum, Putatan musnah dalam kebakaran setelah kembali dari Tawau.

Terdapat sejumlah 154 mangsa yang direkodkan di empat pusat, dua di antaranya berada di Putatan. Yang pertama, di Dewan Taman Sri Serigai, menempatkan 64 mangsa dari 20 keluarga sementara Dewan Taman Sri Keramat pula menempatkan 18 mangsa dari lima keluarga.

Dewan DP Mohd Dun Banir di Beaufort dengan 46 mangsa dari 12 keluarga dan Rumah Kebudayaan Kalang Kanar di Tenom menempatkan 26 mangsa dari lima keluarga.

 

Foto: SABAHitz On9 TV

 


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top