Atasi Masalah Banjir Di Kinarut, Hajiji Umum Peruntukan RM9 Juta

hajiji.jpg
Kongsi Bersama

PAPAR: Ketua Menteri  Datuk Seri Panglima Hajiji Noor mengumumkan peruntukan RM9 juta untuk mengatasi masalah banjir yang sekian lama berlaku pada setiap kali musim hujan di Kinarut.

Projek tebatan banjir di Sungai Kinarut itu bakal bermula pada April bawah kelolaan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Sabah.

“Projek ini dijangka siap dalam tempoh dua tahun dan kita harap pada masa akan datang, penduduk di Kinarut tidak lagi menghadapi masalah ini (banjir) setiap kali musim hujan,” katanya selepas meninjau kawasan projek yang bakal dilaksanakan itu.

Sementara itu, Pengarah JPS Sabah, Jeffrey Ng, berkata keadaan tebing Sungai Kinarut yang terlalu sempit antara punca sungai terbabit selalu melimpah pada setiap kali hujan lebat.

Limpahan menyebabkan kawasan berhampiran dinaiki air sehingga menjejaskan rumah kedai, stesyen kereta api, sekolah, rumah ibadat, dan perumahan sekitar Kinarut.

“Selain itu, kawasan tebing yang tidak diukur dengan betul selain serpihan tebing sungai turut menghalang aliran air dan oleh sebab itu Kinarut kerap dilanda banjir malah berlaku kerosakan yang lebih besar di kawasan berkenaan sejak 10 tahun kebelakangan ini.

“Sehubungan itu, pelaksanaan projek tebatan banjir itu nanti adalah dengan memperluaskan serta mendalamkan Sungai Kinarut di sepanjang 3 kilometer,” katanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top