Arifin Sambut Baik Bajet 2021 Yang Turut Memartabatkan Syiar Islam

arifin.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Menteri Tugas-Tugas Khas Sabah Datuk Mohd Arifin Mohd Arif (gambar) menyambut baik pembentangan Belanjawan2021 yang turut memertabatkan syiar Islam.

Katanya dengan peruntukan  sebanyak  RM1.4 bilion bagi pengurusan dan pembangunan hal ehwal Islam di bawah Jabatan Perdana Menteri mencerminkan kesungguhan kerajaan untuk mengukuhkan institusi agama terutamanya melibatkan pendidikan.

“Alhamdulillah, kita berterima kasih atas peruntukan yang diberikan ini di mana apabila unsur-unsur kerohanian diperkasa menerusi ilmu maka secara tidak langsung pembangunan Islam akan lebih mantap,” katanya ketika ditemui di sini sebagai mengulas Belanjawan 2021 yang dibentangkan oleh Menteri Kewangan SenatorTengku Dato Sri Zafrul Tengku Abdul Aziz di Dewan Rakyat pada Jumaat.

Katanya beliau lagi, kenaikan elaun guru takmir dan bayaran khas one-off sebanyak RM500 untuk guru Kelas Agama dan Fardu Ain (KAFA) serta imam dan bilal merupakan satu penghargaan terhadap golongan ini yang memainkan peranan yang cukup penting dalam menegakkan syiar islam di negeri ini, selain dapat membantu meringankan bebanan mereka yang juga turut terkesan dengan pandemik Covid-19.

“Guru takmir akan menerima kenaikan kadar elaun daripada RM800 kepada RM900 sebulan, manakala imam, bilal, siak, noja, merbut, guru takmir dan guru KAFA turut menerima bayaran khas sekali bayar sebanyak RM500, ini sudah tentu turut memberikan mitovasi untuk mereka melaksanakan tugas yang diamanahkan selain membantu meringankan beban yang mereka hadapi,” katanya.

Mohd Arifin yang juga ADUN Membakut yang bertanggungjawab dalam pentadbiran agama Islam di Sabah turut menyambut baik usaha memberi tumpuan memperkasakan pengurusan wakaf melalui Yayasan Waqaf Malaysia, melalui pembangunan Pelan Induk Wakaf Nasional.

Inisiatif itu akan dilakukan dengan kerjasama agensi kerajaan, syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC).

“Wakaf berkesan untuk membangunkan ekonomi dan pendidikan bagi ummah seperti yang berlaku sekian lama di Mesir dan Turki,” katanya.

Dalam perkembangan yang sama Mohd Arifin juga bersyukur atas  inisiatif pihak kerajaan menyediakan caruman penuh di bawah Skim Bencana Pekerjaan PERKESO kepada guru takmir, imam, bilal, siak, noja dan merbut.

“Ini merupakan langkah yang positif dan turut memberikan manafaat kepada golongan ini menerima manafaat sekiranya merika ditimpa musibah seperti kemalangan jalan raya dan sebagainya” katanya.


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top