Arahan Bayar RM62.5 Bilion Tidak Akan Sampai Ke Mana, Tetapi Boleh Cetus Gangguan Di Sabah – Yong

yong-teck-lee.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Arahan penimbang tara Sepanyol Gonzalo Stampa supaya kerajaan Malaysia membayar RM62.5 bilion kepada waris Sultan Sulu yang terakhir tidak berfungsi sama sekali, tidak diperlukan dalam undang-undang dan tidak akan sampai ke mana-mana, kata Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee.

Beliau berkata arahan itu yang dibuat selepas urusan berat sebelah di negara asing tidak mempunyai asas dan tidak akan mempunyai kesan undang-undang sama seperti perbicaraan tribunal berat sebelah yang dibawa oleh kerajaan Filipina terhadap China berhubung perkara Laut China Selatan .

Walau bagaimanapun arahan itu dibimbangi akan mencetuskan suasana tidak tenteram di Sabah.

Katanya, arahan tersebut mampu mendorong beberapa elemen keturunan Kesultanan Kiram yang sudah tidak berfungsi untuk mencetuskan gangguan di Sabah.

“Pendatang tanpa izin dari Filipina juga akan merasakan mereka sah untuk kekal di Sabah, justeru menyukarkan pihak berkuasa Malaysia menghantar mereka pulang.

“Pada masa yang sama, tarikan wang RM62.5 bilion ini akan memburukkan lagi konflik dalam kalangan lebih 50 penuntut Sulu yang mendakwa sebagai waris keluarga Kiram,” katanya dengan menambah selepas kemangkatan Sultan Sulu terakhir tanpa waris lelaki pada 1930-an, Filipina telah mengisytiharkan bahawa kesultanan itu telah berakhir.

“Latar belakang inilah yang membawa kepada kes mahkamah Dayang Dayang (anak perempuan Kiram) terhadap kerajaan Borneo Utara dan lain-lain pada 1939 di mahkamah, di Sandakan,” katanya dalam kenyataan.

“Satu lagi akibat daripada ‘anugerah’ ini ialah kerajaan Filipina akan menghalang keluarga Kiram daripada mendapatkannya pada jumlah RM62.5 bilion ini, bayangkan berapa banyak lagi masalah yang boleh ditimbulkan oleh penerima RM62.5 bilion kepada kerajaan Filipina?” katanya.

Yong turut menggesa kerajaan Malaysia menyiasat siapa yang membayar yuran guaman dan kos kes timbang tara itu kepada Sepanyol dan Perancis memandangkan ia pasti menelan belanja jutaan ringgit dan keluarga Kiram tidak mempunyai sumber kewangan untuk berbuat demikian.

“Apabila kita mengetahui identiti pembayar yuran dan kos guaman, kita akan mempunyai identiti pesalah yang mendorong keturunan Kiram yang miskin untuk meneruskan tuntutan Sabah mereka.

“Saya kini menggesa kedua-dua kerajaan persekutuan dan Sabah untuk bersungguh-sungguh dan serius bagi melaksanakan kempen yang konsisten dan terancang untuk menentang implikasi politik dan keselamatan daripada tuntutan Filipina serta Sulu ke atas Sabah, termasuk yang terbaru yang dipanggil anugerah RM62.5 bilion,” katanya.

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top