Apa Agenda Tersembunyi Di Sebalik Serangan Warisan Terhadap PH? – DAP

Chan-Loong-Wei.jpg

Chan Loong Wei

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: DAP mengesyaki Warisan mempunyai agenda tersembunyi kerana melakukan serangan berniat jahat terhadap Pakatan Harapan (PH).

“Apabila Umno-BN mendesak Perdana Menteri untuk mengadakan pilihan raya semasa musim banjir, Warisan memutuskan untuk menyerang DAP dan PH dengan dakwaan tidak berasas, kenapa begitu?” tanya Ketua Biro Pemuda Sosialis Parti Tindakan Demokratik (DAPSY) Malaysia merangkap Ketua Biro DAPSY Kota Kinabalu Chan Loong Wei.

Apabila banjir kilat berlaku di sekitar Tawau pada malam Rabu, Chan berkata Warisan memutuskan untuk melancarkan satu lagi serangan tidak berasas terhadap DAP.

“Mengapa tidak mengutuk kerajaan yang memerintah hari ini, GRS dan Barisan Nasional?

“Adakah ada agenda tersembunyi di sebalik semua serangan berniat jahat ini terhadap PH? Adakah untuk membantu kerajaan hari ini mengalihkan kegagalan mereka dalam mentadbir Sabah dan Malaysia? Nampaknya Warisan menghulurkan bantuan kepada BN dan PN,” katanya dalam satu kenyataan kelmarin.

“Apabila Umno dan PAS sedang berbincang untuk memulihkan kerjasama Muafakat Nasional dan GRS hampir memuktamadkan perjanjian (kerjasama) dengan BN di Sabah, kenapa Warisan masih fokus menyerang parti Pembangkang? Apakah motif sebenar di sebaliknya?”

Chan mengingatkan Warisan bahawa Perdana Menteri ketika itu ialah Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Urusan Petronas adalah di bawah bidang kuasa Perdana Menteri, kenapa tiba-tiba menjadi kegagalan Lim Guan Eng (untuk) memulangkan royalti minyak?

“Semasa Shafie Apdal menjadi Ketua Menteri, beliau mengumumkan pada 29 Julai 2018 bahawa beliau akan berunding secara peribadi dengan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir untuk mengembalikan royalti minyak untuk Sabah. Tiada siapa yang menyalahkan Shafie Apdal kerana gagal memujuk Tun, tetapi adalah tidak adil jika tiba-tiba menuding jari kepada Lim Guan Eng atas kegagalan rundingan mereka,” katanya.

“Semasa Lim Guan Eng menjadi Menteri Kewangan, beliau merupakan Menteri Kewangan pertama yang meningkatkan pemberian khas yang layak kepada Sabah di bawah 112D Perlembagaan Persekutuan daripada RM26.7 juta kepada RM53.4 juta. Ketika Shafie menjadi menteri persekutuan di bawah BN dari 1995 hingga 2015, 20 tahun menjadi menteri persekutuan, kenapa beliau tidak pernah membangkitkan perkara sedemikian?

“Apabila wakil rakyat PH Sabah memfailkan kes undang-undang terhadap Kerajaan Persekutuan untuk mendapatkan semula hasil cukai 40%, ia menunjukkan PH konsisten dalam mengembalikan hak kepada Sabah. Walaupun kami tidak dapat membetulkannya disebabkan Langkah Sheraton, kami terus memperjuangkannya selepas berada dalam Pembangkang. Ini menunjukkan kesungguhan dan komitmen PH terhadap rakyat Sabah,” katanya.

Chan juga berkata adalah mengecewakan untuk menyaksikan bekas sekutu, Warisan meninggalkan perjuangan dan prinsip asal mereka. Bagaimanapun, beliau berkata DAP dan PH Sabah akan terus menyuarakan pendapat rakyat menentang Umno-BN kerana mencetuskan pilihan raya semasa musim banjir.

“Ini juga mengapa tiga negeri yang diketuai oleh PH iaitu Selangor, Pulau Pinang dan Negeri Sembilan mengisytiharkan pada hari Rabu lepas bahawa mereka tidak akan membubarkan DUN pada suku keempat 2022. Kami akan terus memberi tumpuan kepada isu sara hidup rakyat dan menangani kebimbangan rakyat seperti yang sepatutnya. menjadi keutamaan,” katanya.

Ketua Penerangan Bahagian Warisan Kota Kinabalu Samuel Wong pada Rabu mencabar DAP dan rakan sejawatannya dalam PH untuk memasukkan semula pengembalian 20 peratus royalti minyak kepada Sabah dan Sarawak dalam manifesto pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Samuel berkata DAP yang terkenal dengan sikap lantang parti itu, tidak menunaikan apa yang mereka janjikan dalam manifesto mereka untuk Sabah dan Sarawak ketika berada dalam kerajaan persekutuan.

Manifesto pilihan raya PH telah berikrar untuk menaikkan royalti minyak untuk Sabah dan Sarawak daripada 5% kepada 20%.

 

Sumber: The Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top