Anggota Majlis Penasihat Ekonomi Muflis: Shafie Terima Penjelasan Hajiji

shafie-hajiji.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Ketua pembangkang Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal semalam mempersoalkan keputusan kerajaan negeri Gabungan Rakyat Sabah untuk melantik seseorang yang diisytiharkan muflis sebagai anggota Majlis Penasihat Ekonomi Sabah.

Adun Senallang itu, yang tidak menyebut nama individu muflis terbabit, mengatakan pelantikan itu tidak sesuai kerana boleh menjejaskan keyakinan pelabur asing terhadap negeri ini.

“Kami baru-baru ini mendapati bahawa salah seorang anggota majlis itu adalah muflis. Bagaimana kita dapat meyakinkan para pelabur untuk mempercayai Sabah apabila orang yang muflis berada pada kedudukan penting dalam hal ehwal ekonomi, ”katanya semasa membahaskan belanjawan negari semasa persidangan DUN semalam.

“Kita mesti memastikan bahawa pelabur asing mempunyai keyakinan terhadap Sabah. Mereka telah menyatakan minat terhadap Sabah, tetapi apabila mereka mengetahui bahawa seorang muflis adalah anggota majlis itu, ia tentu akan mempengaruhi keyakinan mereka, ”katanya.

Pada ketika itu, ketua menteri Datuk Hajiji Noor berdiri dan mengatakan bahawa kerajaan menyedari perkara itu dan individu yang muflis itu telah diganti.

“Mengenai pelantikan individu yang didapati muflis itu kerajaan sebenarnya telah menggantikannya. dengan Datuk Ismail Abdullah, ”kata Hajiji, mungkin merujuk kepada bekas pengarah Unit Perancang Negeri Sabah dari 2009 hingga 2014.

Shafie menerima penjelasan itu dan mengatakan bahawa anggota majlis itu mestilah berintegriti dan berwibawa.

Hajiji sebelumnya telah mengumumkan penubuhan majlis itu pada bulan Oktober dan pada pembentangan belanjawan negeri Jumaat itu beliau mengulangi mengenai kepentingan majlis tersebut dalam menerajui ekonomi negeri. Namun, belum ada pengumuman rasmi mengenai anggotanya dari kerajaan negeri.

Anggota majlis penasihat itu baru-baru ini bertemu di Universiti Malaysia Sabah pada Jumaat lepas untuk sesi taklimat oleh Invest Sabah Berhad. Menurut satu kenyataan, yang hadir adalah timbalan ketua menteri Datuk Joachim Gunsalam, ketua majlis penasihat Tan Sri David Chu, Datuk Tan Kim Beng, Tan Sri TC Goh, Datuk Clarence Bongkos Malakun dan Datuk John Lo antara lain.

Dipercayai bahawa seorang penasihat Perdagangan Dewan Perniagaan Kadazandusun, Datuk Ajit Galun, digantikan oleh Datuk Ismail Abdullah.


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top