Anggap kenyataan ‘memihak’ pada Palestin: Duta Israel gesa Setiausaha Agung PBB letak jawatan

gutarres.jpg

Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres.

Kongsi Bersama

NEW YORK: Duta Israel ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Gilad Erdan, pada Selasa menggesa Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres meletakkan jawatan.

Duta itu menuduh Guterres “menyatakan persefahaman” untuk “keganasan dan pembunuhan” susulan serangan Hamas pada 7 Oktober ke atas Israel.

Dalam ulasan kepada Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada awal Selasa, Guterres menggesa gencatan senjata segera dan mengecam “pelanggaran jelas undang-undang kemanusiaan antarabangsa yang kita saksikan di Gaza.”

Beliau berkata rakyat Palestin telah diduduki selama beberapa dekad, sebelum menambah: “Adalah penting untuk memahami serangan oleh Hamas tidak berlaku tanpa bersebab.”

Hamas dianggap sebagai organisasi pengganas oleh Israel dan Amerika Syarikat, serta oleh Jerman dan Kesatuan Eropah.

Erdan menggunakan platform media sosial X, sebelum ini Twitter, dan berkata komen Guterres bermakna dia “tidak layak untuk memimpin PBB.”

“Saya menyeru beliau meletakkan jawatan serta-merta,” tulis Erdan. “Tiada justifikasi atau tiada guna bercakap dengan mereka yang menunjukkan belas kasihan atas kekejaman paling dahsyat yang dilakukan terhadap warga Israel dan orang Yahudi. Tiada kata-kata.”

Kenyataan ketua PBB itu juga menimbulkan kemarahan Menteri Luar Israel Eli Cohen, yang menuding jarinya ke arah Guterres dan meninggikan suara untuk menceritakan kisah orang awam, yang terkorban dalam serangan 7 Oktober.

“Tuan Setiausaha Agung, di dunia manakah anda tinggal?” Cohen berkata. “Sudah tentu, ia bukan dunia kita.”

Cohen juga membatalkan pertemuan yang dirancang dengan Guterres.

“Saya tidak akan bertemu dengan Setiausaha Agung PBB. Selepas 7 Oktober tidak ada ruang untuk pendekatan secara seimbang. Hamas mesti dihapuskan dari muka bumi ini,” tulis Cohen di media sosial.

Pejuang Hamas menyerbu ke selatan Israel pada 7 Oktober, dan Israel mendakwa serangan itu menyebabkan sekurang-kurangnya 1,400 orang terkorban dan lebih 220 orang dijadikan tebusan.

Lebih 5,700 rakyat Palestin, kebanyakannya orang awam, juga telah terbunuh di seluruh Semenanjung Gaza dalam pengeboman balas Israel, menurut anggaran yang diberikan oleh kementerian kesihatan yang dikendalikan Hamas.

Berita asal: DW

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top