Anak Kampung Dari Kudat Ke Persada Antarabangsa

chonnel-george.jpg
Kongsi Bersama

Nama saya Chonnel George. Saya merupakan anak Rungus yang berasal Kg. Parapat Darat, Matunggong-Kudat, Sabah. Saya merupakan anak ke-7 daripada 8 orang adik-beradik.

Sejak di bangku sekolah, saya memang bercita-cita untuk menjadi seorang guru. Oleh sebab itu, saya melanjutkan pengajian ke profesion perguruan iaitu Sarjana Muda Pendidikan (Muzik) di Universiti Pendidikan Sultan Idris pada tahun 2015 hingga 2019.

Sewaktu berada di universiti, saya sememangnya sangat aktif dalam aktiviti ko-kurikulum dan kepimpinan pelajar. Saya pernah menyandang jawatan penting sebagai ahli Majlis Perwakilan Pelajar UPSI sebagai Wakil Etnik Sabah sebanyak dua kali iaitu pada sesi 2016/2017 dan sesi 2017/2018.

Sejujurnya, bakat kepimpinan saya mulai berputik semasa saya menjadi Naib Yang Dipertua II, Persatuan Ikatan Sepadu Anak Jati Sabah UPSI sesi 2016/2017.

Melalui dunia kepimpinan yang saya ceburi di UPSI, ianya sangat membantu saya untuk tampil berani dan yakin dengan apa sahaja yang saya lakukan. Sebagai permulaan, saya pernah mengikuti Program Pertukaran Pelajar Antarabangsa (ISEP) di East Tennessee State University, United States of America (USA) selama lima bulan.

 

Baca seterusnya di Nabalu News

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top