Anak-anak Sabah Dialu-alukan Kembali Berbakti Di Negeri Sendiri

dexter-chin.jpg

Dexter Chin

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Rumput tidak semestinya sentiasa lebih hijau di seberang pagar, demikian kata

Naib Ketua Pemuda Parti Progresif Sabah (SAPP) Dexter Chin kepada anak-anak Sabah yang bekerja di Semenanjung Malaysia.

Katanya, ekonomi Sabah kini semakin bertambah baik dengan pantas di bawah dasar Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) oleh kerajaan Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

“Dalam beberapa dekad lalu, di bawah pentadbiran sebelum ini, ramai rakyat Sabah berhijrah ke Semenanjung dengan harapan mereka boleh mendapat kehidupan yang lebih baik. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku. Sesetengah orang muda tidak dapat memperoleh pendapatan yang mencukupi untuk menyara diri mereka sendiri, apatah lagi menghantar wang ke rumah.

“Sabah sentiasa terbuka dan mengalu-alukan kepulangan mana-mana rakyat Sabah,” katanya ketika menjawab laporan dalam talian yang dikongsi oleh Sino-Dusun berusia 23 tahun yang bekerja di Ipoh yang mendakwa telah dibuli dan diminta “Balik ke Sabah lah”.

“Jika anda menghadapi kejutan budaya, dibuli atau didiskriminasi di luar sana, Sabah pada bila-bila masa mengalu-alukan kepulangan anda,” tambah Dexter.

Beliau berkata Sabah mempunyai tanah yang luas dan bilangan penduduk yang kurag, dan terdapat sumber yang sangat kaya untuk rakyatnya.

“Nenek moyang kita bekerja keras untuk mengumpul dana bagi membolehkan anak muda mencari ilmu dan kemahiran yang berguna di luar negeri supaya mereka dapat memajukan tanah ini dengan lebih baik.

“Tetapi sangat menyedihkan apabila selepas menamatkan pengajian mereka, ramai anak muda Sabah tidak dapat menahan keterujaan (untuk bekerja) yang ditawarkan di luar negari.”

Dexter berkata ramai rakan sekelas, rakan dan saudara maranya yang meninggalkan kampung halaman mereka bukan sahaja gagal menghantar semula jumlah dana pendidikan yang dibelanjakan kepada ibu bapa mereka di Sabah, tetapi juga kehilangan pengetahuan, kemahiran dan bakat.

“Sabah mempunyai banyak sumber potensi yang belum diterokai. Walaupun gaji yang ditawarkan di sini tidaklah setinggi di tempat lain, saya masih berharap lebih ramai rakyat Sabah akan kembali bekerja. Suatu hari nanti, negeri ini pasti akan menjadi ‘naga yang terjaga’.”

Dengan pembangunan ibu negara baharu Indonesia Nusantara di Borneo, Sabah dijangka mendapat manfaat dari segi ekonomi.

“Di tengah-tengah pemulihan selepas pandemik Covid-19, saya berharap rakyat Sabah dapat memberikan lebih perhatian kepada kampung halaman mereka sendiri, menyumbang kepada tanah ini, dan bersama-sama, kita membina Sabah yang lebih baik,” katanya dalam satu kenyataan kelmarin.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top