Amisah Gesa Kerajaan Segera Bantu Rakyat Terjejas Akibat Pandemik

Amisah-Yassin.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Dilantik, Datuk Amisah Yasin menggesa Kerajaan Negeri agar segera mengambil langkah berkesan bagi menangani isu rakyat yang kehilangan pendapatan berikutan wabak Covid-19.

Katanya, langkah mengenakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah meruntuhkan ekonomi sekali gus menutup peluang pekerjaan serta menyebabkan sebilangan besar rakyat kehilangan punca pendapatan atau mengalami kekurangan pendapatan.

“Akibat pandemik yang berlanjutan hampir dua tahun, negeri Sabah tidak terkecuali terkena tempias petaka yang melanda, malah sektor pelancongan paling teruk terjejas, manakala rantaian perniagaan berkaitan seperti perhotelan, penginapan dan restoran terpaksa ditutup.

“Sehubungan itu, bagi membela nasib rakyat termasuk anak-anak Sabah yang kehilangan pekerjaan di Semenanjung sehingga ada yang menjadi gelandangan, kita meminta Kerajaan Negeri segera bertindak melaksanakan operasi khas menjejaki dan membantu mereka ini.

“Kita khuatir kepayahan hidup mereka jika tidak dibantu akan mengundang masalah sosial lain yang lebih parah,” katanya semasa ditemui Persidangan Belanjawan Negeri Sabah hari ini kelmarin.

Beliau dalam pada itu meminta agensi-agensi berkaitan agar membuat perancangan dan melaksanakan program pertanian dengan lebih agresif bagi memastikan isu kekurangan bekalan makanan tidak berlaku di Sabah.

“Tempoh PKP telah mengajar kita bahawa negeri Sabah dan negara perlu mempunyai stok makanan yang mencukupi khususnya makanan asas apabila sesuatu sektor terpaksa ditutup sekali gus menyebabkan rantaian bekalan makanan terjejas.

“Dalam hal ini, kita perlu memanfaatkan sepenuhnya kegiatan pertanian di kawasan luar bandar yang bukan sahaja bertujuan mengatasi kekurangan bekalan makanan tetapi juga memberikan peluang pekerjaan kepada rakyat,” ujar beliau. – Warta Oriental

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top