Ambil tindakan sebelum perpaduan Sabah tergugat

Fairuz.jpg

Datuk Fairuz Renddan

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Pihak berkuasa dipohon untuk memandang serius dan mengambil tindakan tegas kepada segelintir pihak yang tidak bertanggungjawab serta suka menimbulkan ketegangan dengan menggugat perpaduan Sabah.

Pembantu Menteri Belia dan Sukan Datuk Fairuz Renddan berkata, pihak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) serta pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) perlu pandang isu ini sebagai isu yang sangat serius.

“Tindakan tegas dan keras harus diambil dan dikenakan kepada pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab yang menimbulkan kekacauan serta menganggu perpaduan sejagat di Sabah keseluruhannya.

“Mereka-mereka yang tergolong dalam golongan ini memang tidak patut diberi muka dan mereka sebenarnya adalah duri dalam daging yang jika dibiarkan, mereka akan merebak, menjadi ‘virus’ yang kelak apabila sudah menular ke seluruh komuniti, ia akan menjadi semakin parah dan sukar lagi untuk dibendung,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan media di sini pada Sabtu.

Fairuz yang juga Ketua Pemuda Parti Gagasan Rakyat Sabah (Gagasan Rakyat) berkata, Sabah adalah sebuah negeri yang harmoni dengan komposisi penduduk pelbagai kaum dan berbilang agama sejak dulu telah hidup harmoni serta saling menghormati.

“Sekarang, sudah ada yang berani memain-mainkan sentimen agama, kaum, bangsa, bahkan lebih teruk lagi, menjadi batu api serta menghasut pihak lain untuk mengikuti pandangan mereka.

“Ini tindakan yang sangat tidak wajar, sangat keji dan memalukan kerana kita hidup aman damai sejak sekian lama, kini apabila wujud segelintir daripada mereka-mereka yang mungkin kurang perhatian ini yang boleh saya katakan, terus mereka mahu merosakkan kaharmonian kita.

“Orang tanpa segan silu boleh saling menghina dan sinis terhadap satu sama lain, hasil daripada apa, hasil daripada mereka-mereka inilah yang mewujudkan sentiment kebencian, lebih-lebih lagi yang berkaitan 3R,” katanya lagi.

Katanya, fokus kerajaan dan masyarakat semasa adalah untuk saling menjaga dan memastikan semua usaha pembangunan serta masalah-masalah rakyat dapat diatasi.

Namun katanya, pihak tidak bertanggungjawab yang menyebarkan sentimen negatif 3R pula mahu memecahbelahkan keharmonian dan kesejahteraan perpaduan.

“Kita masih ada banyak hal untuk diurus dan diselesaikan kerana kita sekarang berdepan masalah cuaca panas, jerebu, kebakaran dan bekalan air.

“Kita mahu fokus untuk usaha menyelesaikan masalah-masalah ini, apatah lagi dalam masa beberapa hari sahaja lagi, umat Islam bakal menyambut Aidilfitri.

“Andai kata masalah penghasut dan penyebar fitnah yang masih berleluasa tanpa penyelesaian ini, terus menerus merebak dalam kalangan komuniti kita, pastinya ia akan merencatkan penyatuan dan kerjasama kerana pasti akan ada pihak yang terpengaruh.

“Lebih parah lagi jika ada yang membuat perhimpunan haram, berdemonstrasi, berkumpul dan bergaduh di khalayak umum, pastinya isu ini akan menjejaskan imej Sabah dan Malaysia sebagai sebuah negara harmoni yang berpegang kepada prinsip perlembagaan,” katanya.

Fairuz menasihati rakyat khasnya komuniti pengguna sosial media untuk menggunakan platform sosial media secara bijak dan tidak sewenang-wenangnya membuat hantaran yang berunsur negatif serta menyentuh isu 3R.

“Jadi pengguna media sosial yang bijak dan peka terhadap isu semasa,” katanya. – UTUSAN BORNEO

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top