Amanah Perlu Rombakan Kepemimpinan – Penganalisis

amanah.jpg
Kongsi Bersama

Penganalisis politik berkata, Amanah mesti merombak dan memperbaharui kepemimpinan kerana gagal membawa parti itu ke tahap lebih baik sejak pilihan raya umum 2018.

Bekas ahli akademik Azmi Hassan berkata, masa depan Amanah kekal bersama Pakatan Harapan, tetapi parti itu akan memperoleh kerusi yang jauh lebih sedikit berbanding sebelumnya.

Beliau berkata, Amanah sukar menarik ahli baharu sejak 2018.

“Bukannya mereka kekurangan calon, tetapi bilangan mereka yang sedikit mengakibatkan kurangnya bilangan calon PRU15 (pilihan raya umum ke-15),” katanya.

Jumaat lalu, tiga ADUN di Johor keluar Amanah untuk menyertai PKR, dengan salah seorangnya berkata, beliau beralih arah untuk meningkatkan peluang bertanding di kerusi Parlimen pada PRU15.

Aziz berkata, keputusan itu mungkin disebabkan kegagalan parti menarik ahli baharu dan kegagalan kepemimpinan parti untuk menyerlahkan peranan Amanah dalam landskap politik Malaysia.

Atas sebab itu beliau berkata, kepemimpinan Amanah perlu berfikir semula, bermula dengan menginsafi bahawa pengaruh mereka yang semakin berkurangan bermakna mereka paling kurang berpengaruh dalam PH.

Mengenai sama ada ini bermakna Amanah harus bubar dan bergabung dengan sekutu mereka dalam PH, beliau berkata, kedudukan Amanah yang unik tetapi tidak menentu dalam pakatan itu memerlukan penyelesaian yang berbeza sama sekali.

“Mereka tidak boleh menyertai PKR ataupun DAP kerana mereka semua memiliki ideologi yang sangat berbeza,” kata beliau.

“Penyelesaian paling mungkin, walaupun agak mustahil, ialah mereka bergabung semula dengan PAS.”

Langkah seterusnya yang terbaik ialah Amanah kekal dengan PH, selain membawa pembaharuan dalam kepemimpinan parti, terutama meminta presidennya, Mohamad Sabu, supaya berundur.

 

Baca seterusnya di: FMT

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top