Aktifkan semula sektor pelancongan Labuan dengan pelbagai aktiviti- Mohd Rafi

IMG-20230828-WA0003.jpg
Kongsi Bersama

LABUAN: Pihak yang berkaitan perlu merancang dan melaksanakan pelbagai kegiatan untuk mengaktikan semula sektor pelancongan di pulau ini.

Ketua UMNO bahagian Labuan Datuk Mohd Rafi Ali Hassan berkata sejak bertahun Labuan sebagai pulau bebas cukai menjadi destinasi pelancongan utama dan menarik,bagaimanapun aktiviti tersebut mula merudum terutamanya selepas negara dilanda pandemik COViD-19.

“Kita yakin dan percaya jika ada penganjuran program yang berskala besar melibatkan penyertaan dari dalam dan luar negara industrI pelancongan di Labuan dapat diaktifkan semula dan ini sudah tentu turut membantu menjana ekonomi masyarakat setempat,” katanya ketika ditemui selepas menyertai dan melancarkan program Merdeka Ride baru-baru ini.

Datuk Mohd Rafi Ali Hassan

Program yang mendapat penyertaan lebih dari 150 buah motosikal berkuasa tinggi itu juga turut disertai oleh kelab motosikal dari negara jiran Pemoda Brunei Darulssalam di mana mereka berkonvoi mengelilingi Pulau Labuan sambil mengibarkan Jalur Gemilang.

Mohd Rafi yang juga Presiden LE Rider Labuan berkata, dengan kemudahan perhubungan yang ada, kedatangan pelancong lebih mudah dan selesa melalui udara dan laut. Ia juga akan mempermudahkan lagi pergerakan keluar masuk pelancong ke pulau ini.

Dalam masa yang sama Mohd Rafi yang juga Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO berkata, sektor pelancongan boleh dikembangkan dengan menganjurkan acara atau kejohanan sukan peringkat antarabangsa di dalam negara.

“Penganjuran program Merdeka Ride adalah salah satu contoh terbaik dalam menganjurkan acara di peringkat antarabangsa dan ini sekali gus dapat mempromosikan keindahan kawasan tumpuan pelancong khususnya di Labuan,” katanya.

Katanya melalui aktiviti seperti itu, hotel-hotel berdekatan akan mendapat pelanggan bukan sahaja di musim percutian, manakala restoran dan pusat pelancongan juga akan dikunjung dengan lebih kerap. Masyarakat tempatan akan turut mendapat tempias yang positif dengan peluang-peluang pendapatan yang dibawa oleh penganjuran acara-acara seperti itu.

Mohd Rafi menambah seiring dengan perkembangan dunia tanpa sempadan pihak berkaitan juga boleh menggunakan internet yang dapat diakses oleh sesiapa sahaja di seluruh pelosok dunia

“ Teknologi yang tiada had ini wajar dimanfaat sebaik oleh pihak berkuasa dan agensi pelancongan untuk mempromosi keunikan dan keindahan yang dimiliki oleh negara kita khususnya di Pulau Labuan,” katanya.

Tambah beliau, pihak Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan boleh mengumpulkan produksi kreatif dan agensi pemasaran tempatan yang terbaik untuk menghasilkan kempen pelancongan yang luar biasa dan menangkap hati setiap penonton sama ada di peringkat domestik ataupun antarabangsa.

“ Berkempen melalui media massa dan elektronik merupakan salah satu langkah meningkatkan tahap atau taraf sektor pelancongan,” ujar beliau.

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top