‘Akhirnya Dapat Kewarganegaraan Selepas 16 Tahun Berjuang’

dapat-IC.jpg

Wong Kueng Hu

Kongsi Bersama

SHAH ALAM: Seorang pemuda kelahiran Sabah meluahkan rasa syukur kerana memperoleh status warganegara Malaysia setelah 16 tahun berjuang mendapatkan kerakyatan.

Wong Kueng Hui, 28, berkata, selepas melalui proses undang-undang dan demokrasi, dia dengan bangga melaungkan dirinya sebagai seorang rakyat Malaysia.

“Menerima kad pengenalan ini adalah lambang kemenangan bukan hanya buat diri saya, tetapi juga simbol bagi masyarakat di luar sana yang masih berjuang demi pengiktirafan dan kerakyatan,” katanya menerusi ciapan di Twitter pada Rabu.

Sinar Harian pada 10 April melaporkan, kerajaan menyasarkan kelulusan 10,000 permohonan untuk menjadi warganegara Malaysia.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, sebanyak 6,000 permohonan telah diluluskan.

Menurut Saifuddin, berdasarkan jumlah tersebut, majoritinya tertakluk di bawah Perkara 15 (2) Perlembagaan Persekutuan iaitu anak kepada warganegara yang berumur kurang daripada 21 tahun.

Kueng Hui turut menzahirkan berterima kasih kepada peguam, Haijan Omar yang penuh dedikasi dan tanpa lelah berjuang bersamanya mendapatkan hak sebagai seorang rakyat Malaysia.

Tambahnya, rakan-rakan yang lain turut menyokong dan memberi suntikan semangat sepanjang perjuangannya, bukan hanya menjadikan solidariti sekadar slogan semata-mata.

“Namun, ini hanyalah permulaan, saya akan gunakan hak saya sebagai warganegara untuk meneruskan perjuangan ini demi mereka yang masih belum mendapat pengiktirafan.

“Mereka adalah suara yang masih belum didengar dan mimpi yang masih belum tercapai,” katanya. – SINAR HARIAN

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top