Air Empangan Babagon mencukupi – Shahelmey

empangan-babagon.jpg

Empangan Babagon

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Terdapat air yang mencukupi di empangan Babagon untuk kira-kira setengah juta penduduk di bandar raya ini dan kawasan yang lebih besar walaupun musim kemarau berterusan.

“Empangan Babagon berada pada tahap yang baik,” kata Timbalan Ketua Menteri III Datuk Shahelmey Yahya kepada pemberita di Rumah Terbuka Jentayu Sustainables Berhad Raya pada Selasa.

Dalam memastikan rizab air dapat menampung keperluan untuk tiga bulan akan datang tanpa hujan, Menteri Kerja Raya negeri berkata bagi Kota Kinabalu, cabarannya bukan kekurangan air, tetapi pengagihan.

Menurut beliau, pihaknya telah membuat beberapa penambahbaikan kepada isu berkaitan air tidak terhasil dan sambungan paip haram dan menjangkakan bekalan air untuk bandar raya ini akan lebih stabil melalui kerja-kerja selanjutnya.

Mengenai keadaan air di Papar pula Shahelmey berkata ia menunjukkan sedikit peningkatan.

Kedua-dua loji rawatan air Jetama dan Kogopon mengeluarkan kira-kira 49 juta liter sehari (MLD), iaitu kekurangan 10 hingga 12MLD.

“Operasi loji di Limbahau kekal dihentikan buat sementara waktu berikutan kandungan klorida yang tinggi di dalam air,” katanya.

Shahelmey berkata Jabatan Air akan terus menyalurkan air kepada pengguna yang terjejas.

Bagi kawasan tenggara Daerah Tawau iaitu Pulau Sebatik dan Banggi, beliau berkata air di empangan masih rendah walaupun hujan turun.

“Loji di Sebatik beroperasi 16 jam seminggu dengan bekalan air yang sangat minimum, manakala Banggi, yang mempunyai loji air 1MLD, terus mendapatkan air daripada sumber telaga tiub,” katanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top