ADUN Tanjung Aru gesa siasat kekurangan bahan api di Sabah

Junz.jpg

Junz Wong (Gambar fail)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Siasatan mendalam perlu dijalankan untuk mencari sebab mengapa negara pengeluar minyak dan gas boleh menghadapi kekurangan bahan api, kata seorang ADUN Sabah.

ADUN Tanjung Aru Datuk Junz Wong percaya bahawa Malaysia tidak sepatutnya menghadapi sebarang kekurangan diesel atau bahan api, seperti yang berlaku di negeri ini baru-baru ini.

“Bagaimana tiba-tiba pada musim akhir tahun ini, kita melihat begitu banyak stesen minyak menghadapi kekurangan diesel bersubsidi?” katanya.

Beliau juga tertanya-tanya sama ada menteri dan pihak berkuasa menjalankan sebarang siasatan untuk menyelesaikan perkara itu.

Mengenai penjelasan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Datuk Armizan Ali bahawa tiada kekurangan atau had kuota diesel untuk Sabah, Wong berkata ia tidak masuk akal.

“Pertama-tama, negara ini tidak sepatutnya mempunyai masalah kekurangan bahan api. Adakah secara kebetulan hanya seminggu sebelum pemansuhan subsidi diesel di Semenanjung Malaysia tiba-tiba Sabah dan Sarawak mengalami masalah bekalan?

“Saya tidak menyindir apa-apa, saya hanya benar-benar prihatin dan terkejut bagaimana kita boleh mempunyai isu ini, sebagai sebuah negara pengeluar minyak,” katanya.

Pada Ahad, Armizan berkata masalah kekurangan minyak diesel yang dibangkitkan di Sabah adalah disebabkan peningkatan keperluan musim-musim perayaan dan cuti sekolah.

Dalam Bajet 2024, kerajaan mengumumkan antara lain, ia akan melaksanakan subsidi bersasar untuk diesel dan petrol RON95 untuk memberi manfaat kepada mereka dalam kumpulan berpendapatan rendah dan syarikat pengangkutan kargo.

Berita asal: The Star

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top