ADUN Dilantik Juga Mesti Tertakluk Undang-undang Anti Lompat, Kata Warisan

darell-leiking.jpg

Datuk Darell Leiking (Gambar fail).

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Enam ADUN Dilantik dalam Dewan Undangan Negeri Sabah juga harus tertakluk kepada undang-undang Anti Lompat Parti yang baru digubal, kata Timbalan Presiden Parti Warisan Datuk Darell Leiking.

ADUN Moyog itu berkata bahawa ADUN yang dicalonkan tidak seharusnya menikmati kekebalan terhadap undang-undang tersebut kerana mereka mempunyai kuasa yang sama sebagai ADUN yang dipilih, termasuk semua kuasa mengundi.

“Mereka mendapat gaji sama, pencen sama, elaun sama dan memegang jawatan selama lima tahun dan boleh dilantik semula pada setiap penggal baharu tanpa had bilangan penggal.

“Mereka harus tertakluk kepada undang-undang anti lompat,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat majlis tertinggi parti di Kolombong di sini pada Jumaat.

Leiking berkata alasan bahawa mereka tidak tertakluk kepada undang-undang anti lompat kerana tidak dipilih dan tidak mempunyai kawasan pilihan raya adalah tidak terpakai.

Beliau berkata, senator Malaysia di Dewan Negara tidak tertakluk kepada undang-undang anti lompat kerana mereka tidak mempunyai hak yang sama seperti ahli Parlimen yang dipilih.

“Senator dilantik untuk penggal tiga tahun dan boleh diperbaharui untuk penggal kedua sahaja. Mereka tidak mendapat faedah yang sama seperti ahli Parlimen,” katanya sambil menambah ADUN yang dilantik Sabah mempunyai hak sama rata dengan ADUN yang dipilih.

Dalam kes Sabah, ADUN yang dilantik membentuk kerajaan baharu dan enam dilantik selepas pembentukan kerajaan.

“Tetapi pada bila-bila masa sebelum pilihan raya akan datang, ADUN yang dilantik ini boleh memainkan peranan membentuk kerajaan dalam tempoh lima tahun.

“Tiada apa-apa dalam undang-undang untuk mengatakan bahawa ADUN yang dilantik tidak boleh menjadi ketua menteri,” katanya lagi.

Beberapa penganalisis politik mencadangkan supaya negeri mengurangkan kuasa wakil rakyat yang dilantik, seperti memberi undi percaya kepada Ketua Menteri atau pindaan Perlembagaan jika mereka mahu kekal kebal terhadap undang-undang anti lompat.

ADUN Warisan memberi sokongan kepada undang-undang Anti Lompat Parti yang diluluskan oleh kesemua 75 daripada 79 Adun yang hadir pada persidangan Dewan Undangan Negeri Sabah pada Khamis (25 Mei).

Terdahulu, Shafie memberitahu pemberita bahawa parti itu akan memasukkan peruntukan anti lompat ke dalam perlembagaan parti.

Beliau juga bersetuju bahawa ADUN yang dicalonkan perlu tertakluk kepada undang-undang anti lompat.

Di bawah perlembagaan Sabah, Ketua Menteri dibenarkan menasihati YT Yang Dipertua Negeri untuk melantik enam ADUN yang dicalonkan yang boleh terdiri daripada parti politik atau pertubuhan bukan kerajaan.

 

Berita asal: The Star

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top