Adrian Lasimbang Bercuti Daripada Politik, Tumpu Pada Gerak Kerja Akar Umbi

adrian-lasimbang.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Bekas senator Adrian Lasimbang mahu mengambil cuti daripada politik untuk memberi lebih tumpuan kepada gerak kerja akar umbinya buat masa ini.

Bekas ahli DAP Sabah itu berkata, beliau menyedari tawaran parti itu untuk menjemputnya kembali ke pangkuan dan menarik balik peletakan jawatannya, tetapi tidak tergesa-gesa untuk mempertimbangkannya.

“Buat masa ini, saya tidak tergesa-gesa untuk mempertimbangkannya, kerana saya lebih fokus kepada kerja akar umbi saya.

“Saya akan mengambil masa tiga bulan untuk memikirkannya dan juga memantau perkembangan politik di negara ini,” tambahnya.

Lasimbang keluar dari DAP pada 20 Jan bersama-sama ADUN Calvin Chong (Elopura) dan Justin Wong (Sri Tanjong), dengan antara sebabnya adalah kepimpinan parti itu tidak berkesan dan mengetepikan ahli-ahli penting dalam DAP Sabah.

Lasimbang juga berkata bahawa pengurusan “gaya Godfather” yang mengutamakan naungan berbanding keterangkuman adalah sebab utama beliau keluar parti.

Beliau berkata rombakan diperlukan bagi mengelak manipulasi cawangan DAP dan menghapuskan mentaliti “godfather” untuk menjadikan parti itu lebih inklusif terutama untuk masyarakat orang Asal menjadi ahli.

 

Berita penuh di: The Star

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top