Adik pula ditemukan lemas…

lemas-1.jpg
Kongsi Bersama

KENINGAU: Seorang lagi kanak-kanak yang hilang selepas terjatuh di Sungai Pegalan, berhampiran Kampung Lingkudau, di sini ditemui lemas petang semalam.

Mangsa, Arlina Jabar, 9, ditemui 13.55 kilometer (km) dari lokasi mangsa dipercayai jatuh, jam 6.15 petang.

Sebelum ini, kakak Arlina iaitu Azila, 12, yang turut hilang ketika cuba menyelamatkan adiknya itu ditemui lemas pada Selasa lalu.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Keningau, Sharudy Delamin berkata, mangsa ditemui oleh orang awam pada jarak 13.55 km dari lokasi mangsa dilaporkan terjatuh.

Sharudy berkata, operasi SAR yang memasuki hari keempat itu membabitkan radius pencarian sejauh tujuh kilometer dari lokasi mangsa dipercayai tenggelam menggunakan dua bot milik Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dan Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) Sabah.

“Pencarian juga dilaksanakan dengan teknik menyusur tebing sungai secara berjalan kaki oleh anggota penyelamat dan orang kampung (Surface Serching).

“Bantuan pencarian di Jawa Sembiling turut dilakukan anggota dari BBP Tenom pada jarak tiga kilometer menyusuri tebing sungai,” katanya.

Operasi SAR turut disertai Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) JBPM yang menjalankan operasi pencarian dengan melakukan selaman.

Terdahulu, dalam kejadian kira-kira 5 petang Isnin lalu, Azila dan adiknya Arlina dipercayai bermain berhampiran tebing sungai berkenaan sebelum Arlina dikatakan terjatuh ke dalam sungai.

Kakaknya kemudian terjun ke dalam sungai untuk menyelamatkan Arlina, namun kedua-duanya kemudian dilaporkan tenggelam. – HMetro

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top