Adik-beradik Kembar Bersinar di Unduk Ngadau Kaamatan Keningau

unduk-ngadau.jpg
Kongsi Bersama

KENINGAU: Adik-beradik kembar, Jeneka Nesious dan Junesia Nesious memenangi tempat pertama dan ketiga dalam pertandingan Unduk Ngadau Kaamatan Keningau 2022 pada 1 Mei lalu.

Jeneka dan Junesia, kedua-duanya berusia 18 tahun, berkata ini kali pertama mereka menyertai pertandingan itu.

“Kami digalakkan oleh keluarga, saudara mara dan rakan-rakan untuk menyertai pertandingan itu,” kata dua beradik itu pada majlis yang diadakan di Pusat Kraftangan Keningau semasa pelancaran Pesta Kaamatan peringkat Sabah oleh Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor.

Kedua-duanya fasih berbahasa Dusun Liwan dan berterima kasih kepada nenek mereka kerana menjadi sebab kefasihan mereka menjawab soalan yang dikemukakan semasa pertandingan

Jeneka berkata, apabila bercakap dengan ibu bapa mereka, mereka bercakap terutamanya dalam bahasa Melayu dan hanya bercakap dalam Dusun Liwan kepada nenek mereka.

“Pada masa yang sama, kami juga belajar bahasa Dusun di sekolah,” katanya.

Jeneka dan Junesia berkongsi cita-cita dan impian yang sama.

“Saya mahu menjadi model, atau polis atau jururawat,” kata Jeneka.

Junesia juga berkongsi aspirasi yang sama tetapi menambah bahawa dia juga ingin berpeluang menjadi artis.

Jeneka yang dinobatkan sebagai Unduk Ngadau Keningau bagi 2022, memenangi hadiah wang tunai RM2,000, trofi, sejambak bunga, selempang, mahkota dan kosmetik daripada JKhan dan Dr Secret serta beg kraftangan ; manakala Junesia yang memenangi tempat ketiga membawa pulang hadiah wang tunai RM1,000, trofi, sejambak bunga, kosmetik daripada JKhan dan Dr Secret serta beg kraftangan.

Pemenang hadiah kedua, Evian Verolia Ahagis, 23, dari Kg Ulu Silau Keningau memenangi hadiah wang tunai RM1,500, trofi, sejambak bunga, kosmetik daripada JKhan dan Dr Secret serta beg kraftangan.

 

Berita asal: The Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top