9 Juta Penonton Di 40 Negara Ikuti Kaamatan Tanpa Sempadan 2021

jeffrey-kaamatan.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kaamatan Tanpa Sempadan 2021 mencatatkan kejayaan besar, dengan lebih dari sembilan juta penonton di 40 negara yang mengikutinya untuk menonton pelbagai program yang disajikan dalam talian.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey G Kitingan mengatakan bahawa jumlah tanda ‘suka’ (like) yang diterima di laman yang menjadi media rasmi Kaamatan 2021 iaitu ‘Kaamatan TV’ menunjukkan minat besar yang dicapai oleh acara kebudayaan itu.

“Saya percaya kita harus mendokong segala usaha yang bertujuan untuk meraikan budaya kita melalui Pesta Kaamatan.

“Kita mesti memastikan bahawa budaya kita bertahan dalam ujian waktu dan juga menyesuaikan diri dengan perubahan semasa mengikut acuan masyarakat kita sendiri.

“Ini termasuk mengadaptasi teknologi digital untuk memastikan semua orang dapat berperanan dalam perayaan tersebut sambil mempromosi budaya dan adat istiadat kita ke seluruh dunia,” katanya setelah menghadiri upacara hadiah Top Influencer & Content Creator 2021 di sini, pada Sabtu.

Jeffrey, yang juga ketua Jawatankuasa Penganjur Utama Kaamatan peringkat Negeri tahun ini, mengatakan bahawa dia gembira kerana pemenangnya bukan KDM, yang menunjukkan bahawa peraduan ini menarik minat dan perhatian orang dari semua kaum di Sabah.

“Ini juga menunjukkan bahawa Kaamatan terbuka untuk semua orang Sabah, tanpa mengira bangsa atau etnik. Mungkin ada yang mengatakan bahawa Kaamatan hanya untuk KDM, tetapi ini tidak jauh dari kebenaran, ”katanya.

Ben Uzair memenangi pertandingan Kaamatan Top Influencer & Content Creator yang pertama, membawa pulang wang tunai dan trofi RM4,000, sementara Country Wolves dan Fanzi Ruji masing-masing menduduki tempat kedua dan ketiga.

Berita asal dan kredit foto: Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top