80 Peratus Tenaga Kerja Kilang SK Nexilis Dikhususkan Untuk Penduduk Tempatan

Hajiji-1.jpg

Ketua Menteri (tengah) menyaksikan majlis menandatangani perjanjian penyewaan diantara SBH Kibing dan KKIP Sdn.Bhd.

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sebanyak 80 peratus tenaga kerja di kilang pembuatan “copper foil” atau kerajang tembaga yang dijangka siap pada akhir tahun depan, khusus kepada penduduk tempatan di negeri ini, kata Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Haji Noor.

“Ini sejajar dengan polisi kerajaan, iaitu 80 peratus tenaga kerja hendaklah dikhususkan untuk penduduk tempatan negeri ini. Kerajaan juga mahu industri dan kilang yang akan dibangunkan oleh para pelabur di Sabah menyediakan peluang pekerjaan kepada rakyat tempatan Sabah,” katanya.

Beliau berkata, kilang kerajang tembaga itu dibina oleh syarikat SK Nexilis dari Korea Selatan di kawasan seluas 100 ekar di Taman Perindustrian Kota Kinabalu (KKIP), melibatkan pelaburan berjumlah RM4.2 bilion.

Katanya, ini adalah antara projek Inisiatif pelaburan Sabah Maju Jaya (SMJ) oleh Kerajaan Negeri Gabungan Rakyat Sabah (GRS) yang kini membuahkan hasil, menerusi i Kementerian Pembangunan Perindustrian.

“Setakat ini, kemajuan pencapaian projek itu adalah sebanyak 10%. Kilang ini dijangka siap pembinaanya pada akhir tahun 2023. SK Nexilis akan menyediakan lebih 400 peluang pekerjaan apabila kilang itu beroperasi kelak.

“Pelaburan ini akan memberi impak yang positif kepada sosio ekonomi negeri Sabah khususnya dalam menyediakan peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan, logistik dan rantaian yang berkaitan,” katanya ketika melakukan lawatan kerja ke KKIP hari ini, bagi melihat sendiri pelaksanaan Inisiatif pelaburan SMJ.

SK Nexilis telah menandatangani Mememorandum Persefahaman (MoU) bersama K.K.I.P Sdn Bhd pada 23 Mac 2021, dan pembinaan kilang telah dimulakan pada 28 Julai 2021.

Hajiji (empat dari kanan) mendengar taklimat semasa meninjau perkembangan pelaburan SK Nexilis di KKIP.

Hajiji yang meninjau perkembangan pelaburan SK Nexilis di tapak pembinaan kilang “Copper Foil” berkata, walaupun berdepan dengan pandemik Covid-19, namun ia bukan penghalang kepada kerajaan untuk merealisasikan inisiatif pelaburan itu.

Terdahulu Hajiji menyaksikan Majlis Menandatangani Perjanjian Sewaan (Lease Agreement) diantara KKIP Sdn.Bhd dan SBH Kibing Solar New Materials (M) Sdn. Bhd, selain turut melawat cadangan tapak kilang pembuatan kaca solar (Solar Manufacturing Plant).

Syarikat itu akan melabur sejumlah RM2 bilion di Sabah yang melibatkan tiga komponen, iaitu perlombongan pasir silica, pembinaan kilang pemprosesan pasir silica dan kilang pembuatan kaca “photovoltaic”.

SBH Kibing akan menyewa tanah seluas 130.4 ekar untuk tempoh 30 tahun bagi pembinaan kilangnya yang dijangka dapat menawarkan sebanyak 1,800 peluang pekerjaan.

Dalam pada itu, Hajiji turut melawat galeri jualan v21 Residence’s. Projek perumahan ini melibatkan pembinaan lebih 6000 unit apartment mampu milik dan komersial. Fasa 1 melibatkan pembinaan sebanyak 1121 unit, dijangka siap pada tahun 2025.

Mengiringi lawatan kerja Hajiji ialah Timbalan Ketua Menteri merangkap Menteri Pembangunan Perindustrian (MID), Datuk Dr. Joachim Gunsalam; Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Sr Haji Safar Untong; Setiausaha Tetap Kementerian Kewangan, Datuk Hj Rusdin Riman; Setiausaha Tetap MID, Thomas Logijin, Ketua Pegawai Eksekutif KKIP Lawrence Kimkuan bersama Pegawai Kerajaan lain.

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top