75,000 Kit Ujian RTK-Ag Diterbangkan Ke Sabah

kit.jpg

LABUAN, 6 Okt -- Petugas kesihatan melakukan persiapan bagi proses ujian saringan COVID-19 kepada orang ramai yang hadir membuat ujian saringan bersasar ketika tinjauan di Klinik Kesihatan Membedai Labuan, hari ini. Ujian tersebut diberikan kepada semua orang di Labuan yang mempunyai sejarah perjalanan ke Sabah antara 20 hingga 26 September lepas. Tindakan itu diambil bagi membantu Kementerian Kesihatan membuat pengesanan COVID-19 terhadap mereka yang berkenaan dalam usaha mengelak penularan jangkitan virus tersebut di pulau itu. --fotoBERNAMA (2020) HAK CIPTA TERPELIHARA

Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) mengangkut 75,000 kit ujian pantas antigen baru (RTK-Ag) ke Sabah pagi semalam untuk meningkatkan keupayaan ujian di negeri ini.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah mengucapkan ribuan terima kasih kepada anggota TUDM melalui pos di halaman Facebook atas bantuan mereka.

“25,000 lagi stok RTK-Ag akan diterbangkan ke Sabah minggu depan, yang dianggarkan akan digunakan selama sebulan,” katanya.

Kementerian Kesihatan telah meningkatkan bantuan perubatan ke Sabah berikutan peningkatan kes Covid-19 yang berterusan di negeri ini.

Awal semalam, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, Makmal Kesihatan Awam Kota Kinabalu, makmal Hospital Queen Elizabeth dan makmal di Universiti Malaysia Sabah (UMS) di Sabah dengan kapasiti menguji 2,500 sampel setiap hari telah mula beroperasi.

Selain itu, TUDM juga akan menghantar sampel ujian swab Covid-19 dari Sabah ke Semenanjung kerana kekurangan makmal di Sabah.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top