568 PTI warga Filipina diusir pulang ke negara asal

PATI.jpg

Sebahagian PTI yang dihantar pulang melalui Pelabuhan Sandakan.

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Seramai 568 pendatang tanpa izin (PTI) warganegara Filipina diusir ke negara asal menerusi Program Pemindahan Tahanan PTI Siri 15 melalui Pelabuhan Sandakan.

Pengarah Jabatan Imigresen Sabah, Datuk SH Sitti Saleha Habib Yusoff berkata kesemua PTI berkenaan sebelum ini ditahan di Depot Imigresen Sandakan dan Tawau dihantar ke Pelabuhan Zamboanga City, Filipina menggunakan pengangkutan laut.

Katanya semua yang dipindahkan membabitkan seramai 392 lelaki, 143 wanita dan 33 kanak-kanak.

“Semua kanak-kanak yang terbabit dengan penghantaran pulang adalah penghantaran bersama ibu bapa dan penjaga masing-masing.

“Semua tahanan pada kali ini diusir melalui laut dengan menggunakan pengangkutan Feri MV Antonia 1,” katanya dalam satu kenyataan media di sini.

SH Sitti Saleha berkata setakat 20 Julai lalu, seramai 4,730 tahanan dipindahkan ke negara asal membabitkan pengangkutan laut dan udara.

Katanya semua PTI ini ditahan di Depot Imigresen selepas didapati melakukan pelbagai kesalahan mengikut Akta Imigresen 1959/63 dan Peraturan–Peraturan Imigresen 1963.

Tambahnya hukuman yang dikenakan adalah berdasarkan Akta Imigresen dan proses perundangan negara sehingga ke tindakan pemindahan keluar dari negara ini.

“Semua warga asing diingatkan supaya memastikan mereka mempunyai dokumen perjalanan yang sah dan permit kerja dibenarkan untuk bekerja di Sabah.

“Semua agensi penguatkuasaan di Sabah akan sentiasa mengambil tindakan tegas kepada mereka yang tidak mematuhi peraturan dan undang-undang negara,” katanya.

SH Sitti Saleha berkata operasi pemindahan ini adalah sebahagian daripada operasi berterusan yang dilakukan oleh JIM Sabah bagi tahanan warga asing yang ditempatkan di semua Depot Imigresen di Sabah.

“JIM Sabah ingin merakamkan penghargaan dan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang terbabit dalam operasi pengusiran ini khususnya Kerajaan Negeri Sabah dan pihak Kedutaan Filipina di Kuala Lumpur, Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta agensi berkaitan,” katanya.

Beliau berkata, JIM Sabah akan terus komited melakukan operasi penguatkuasaan dan pemindahan PTI.

“Proses ini dijalankan selepas semua PTI melalui tindakan penguatkuasaan dan proses perundangan negara serta mendapat pengesahan daripada kedutaan negara asal masing-masing,” katanya. – Utusan Borneo

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top