50 Mangsa Kebakaran Tanjung Aru Baru Dipindahkan Ke PPS

Kampung-Tanjung-Aru-Baru-fb-768x480-1.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Seramai 50 orang mangsa dipindahkan ke pusat pemindahan sementara (PPS) sehingga pukul 8 malam tadi susulan kejadian kebakaran yang memusnahkan 23 buah rumah jenis tidak kekal yang dibina atas air di Kampung Tanjung Aru Baru di sini, pagi semalam.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sabah dalam kenyataan malam tadi memaklumkan mangsa yang terdiri daripada 13 keluarga itu dipindahkan ke PPS Dewan Luyang di sini.

Menurut kenyataan itu jawatankuasa berkenaan bersama Angkatan Pertahanan Awam dan pihak terlibat sedang mengemas kini data mangsa bagi melancarkan pengurusan penyaluran bantuan berikutan masih terdapat beberapa mangsa sedang mendaftar di PPS berkenaan malam tadi.

Kenyataan itu turut memaklumkan 39 mangsa daripada 13 keluarga yang terlibat dalam kebakaran di kampung sama pada 6 Julai lepas, masih ditempatkan di PPS Dewan Sembulan.

Kebakaran pada 4.32 pagi itu merupakan kejadian ketiga berlaku dalam tempoh singkat di kampung tersebut, dengan kejadian pertama pada 6 Julai lepas yang mengakibatkan 10 rumah musnah manakala 33 rumah musnah dalam kejadian pada 25 Mei lepas.

Sementara itu mangsa kebakaran, Junaidi Elyas, 41, berkata dia mengetahui tentang kejadian itu apabila jirannya mengetuk pintu rumahnya dengan kuat dan memberitahu supaya segera keluar menyelamatkan diri bersama keluarga.

“Saya terus tarik dua anak saya (berusia lapan dan 12 tahun) keluar rumah dan beritahu isteri cepat ikut sekali, kemudian saya patah balik ambil dokumen penting dan barang-barang kecil, itu sahaja dapat diselamatkan, barangan lain semua terbakar,” katanya yang bekerja sebagai pengawal keselamatan di sebuah pasar raya di sini.

Suri rumah, Norasmah Sani, 63, pula berkata dia sedar mengenai kebakaran itu apabila terdengar jiran-jiran kecoh berteriak, dan ketika membuka jendela, dia melihat api sudah marak di rumah jiran tidak jauh dari rumahnya.

“Saya terus beritahu suami dan kami bergegas keluar dari rumah, sempat juga selamatkan barang elektrik dan barangan berharga, tetapi rumah hangus terbakar…memang sedih kerana Aidiladha pun tidak lama lagi, harap dapat bantuan segera untuk bantu kami di sini,” katanya. – BERNAMA

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top