44,182 Dikategorikan Miskin Dan Miskin Tegar Di Sabah

kecantikan-papar.jpg
Kongsi Bersama

PAPAR: Terdapat 44,182 orang yang dikategorikan sebagai miskin dan miskin tegar di Sabah.

Menurut ketua penolong setiausaha (pembangunan) Kementerian Pertanian dan Perikanan negeri, Maria David Edick, kementerian berusaha untuk membantu menurunkan jumlahnya melalui Program Pembasmian Kemiskinan yang diganti namanya pada tahun 2018 dari program Azam.

Objektif program ini adalah untuk memberi peluang kepada isi rumah dalam kumpulan berpendapatan rendah untuk meningkatkan pendapatan mereka, katanya pada majlis penutup Kursus Terapi Kecantikan di Akademi Kemahiran Kecemerlangan di sini.

Maria berkata, seramai 23,170 orang telah dilatih di bawah program ini.

11 peserta, semuanya wanita, berasal dari kumpulan miskin dan miskin tegar yang terdiri daripada 44,182 orang di Sabah, katanya.

Beliau mengatakan kementerian berharap para peserta dapat meningkatkan pendapatan keluarga mereka dengan menggunakan alat-alat yang telah diberikan kepada mereka untuk membantu melancarkan perniagaan mereka.

Salah seorang peserta kursus selama tujuh hari itu, Nor Rafidah Awang mengatakan bahawa kursus itu bermanfaat untuknya, kerana ia akan membolehkannya memperoleh pendapatan tambahan sebagai ahli terapi kecantikan.

“Lebih-lebih lagi, saya mempunyai anak perempuan yang berminat untuk sentiasa kelihatan cantik,” kata ibu tunggal dan ibu empat anak itu.

Dia menambah bahawa salah satu mata pelajaran utama yang dipelajarinya adalah tentang pentingnya penjagaan kulit.

“Saya tidak pernah mengikuti kursus seperti ini sebelumnya,” katanya.

Shanim Epin, dari Kota Belud, mengucapkan terima kasih kepada kementerian itu, dengan mengatakan bahawa kemahiran baharu yang dia perolehi dari kursus ini akan membolehkannya memperoleh lebih banyak pendapatan.

Ibu kepada tiga anak itu mengatakan bahawa dia telah menerima beberapa tempahan dari rakan-rakannya setelah mereka mengetahui tentang kemahiran baharunya.

Seorang lagi ibu tunggal, Dayang Attah, yang menjual nasi ayam untuk mencari nafkah di Beluran, mengatakan kursus itu telah membuka matanya terhadap peluang dalam industri kecantikan.

“Ini pengetahuan baharu bagi saya,” kata ibu kepada dua anak yang sudah dewasa, salah satunya bekerja sementara yang lain melanjutkan pelajaran di institusi pengajian tinggi.

Sebanyak 11 wanita dari seluruh Sabah mengambil bahagian dalam kursus itu. – Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top