42% daripada projek Sabah masih dalam peringkat pra-pelaksanaan – Armizan

armizan-1.jpg

Datuk Armizan (Gambar fail)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kira-kira 42% daripada projek pembangunan yang dijadualkan untuk Sabah masih dalam peringkat pra-pelaksanaannya, kata Menteri Hal Ehwal Sabah dan Sarawak Datuk Armizan Ali.

FMT dalam laporannya memetik Armizan sebagai berkata daripada 1,211 projek di negeri itu, 514 projek dalam peringkat pra-pelaksanaan, sambil menambah bahawa projek-projek ini mengambil kira RM2 bilion daripada jumlah dana pembangunan Sabah yang diperuntukkan di bawah Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12).

“Selain itu, sebanyak 76 projek diklasifikasikan sebagai tertangguh dan sakit, yang merupakan faktor di sebalik perbelanjaan rendah (dana pembangunan) Sabah,” katanya.

Menurut FMT Armizan berkata demikian dalam jawapan bertulis parlimen bagi menjawab soalan Vivian Wong (PH-Sandakan) mengenai mengapa Sabah tidak menggunakan sepenuhnya dana pembangunan yang dimaksudkan untuknya.

Bulan lepas, timbalan menteri kewangan Ahmad Maslan berkata sebanyak 1,144 projek di pelbagai kementerian dengan jumlah peruntukan RM61.1 bilion telah dilaksanakan di Sabah tahun ini.

Beliau berkata bilangan projek itu adalah yang tertinggi berbanding negeri lain dan terdapat peningkatan yang ketara berbanding tahun lepas, yang menyaksikan 1,048 projek dengan bajet RM48.1 bilion telah dilaksanakan.

Susulan pengumumannya, ketua menteri Hajiji Noor berkata Sabah telah membelanjakan lebih RM2.39 bilion untuk projek pembangunan di bawah pelan rolling kedua RMK-12, setakat 4 Sept.

Hajiji juga meminta semua kementerian dan agensi mengambil tindakan susulan berdasarkan laporan prestasi mesyuarat majlis tindakan pembangunan negeri, bagi memastikan semua projek pembangunan yang dirancang dilaksanakan mengikut jadual.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top