40% hasil kutipan: Persekutuan akan dedahkan hasil yang diperoleh dari Sabah

chan-fong-hin.jpg

Datuk Chan Foong Hin

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Pemimpin Pakatan Harapan (PH) Sabah menerima jaminan bahawa Kerajaan Persekutuan akan mendedahkan jumlah hasil kutipan daripada negeri ini apabila mereka memutuskan untuk menarik balik saman mereka terhadap Persekutuan.

Ahli Parlimen Kota Kinabalu Datuk Chan Foong Hin berkata mengetahui kuantum hasil yang diperoleh daripada Sabah akan membolehkan kedua-dua pihak, negeri dan Kerajaan Persekutuan mengusahakan 40% hasil kutipan itu dikembalikan kepada Sabah.

“Kami telah menuntut Kerajaan Persekutuan mendedahkan jumlah hasil kutipan dari Sabah melalui Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) bagi memudahkan pengiraan 40% perkongsian hasil yang perlu dibayar di bawah Perkara 112D Perlembagaan Persekutuan,” katanya dalam satu kenyataan yang disiarkan pada Facebook pada hari Isnin.

Perkara 112D Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan Kerajaan Persekutuan memulangkan 40% hasil kutipan dari Sabah kembali ke negeri ini.

Chan, yang juga Timbalan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, berkata Kerajaan Sabah tidak dapat menguatkuasakan peruntukan Perlembagaan ini kerana tidak tahu berapa banyak hasil kutipan Kerajaan Persekutuan.

Beliau berkata, langkah penting seterusnya ialah membentangkan Rang Undang-undang Pindaan Akta Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia bagi memperluaskan keahlian lembaga LHDN termasuk wakil dari Sabah dan Sarawak.

Chan berkata bahawa Sabah kemudiannya akan dapat memastikan jumlah cukai (cukai pendapatan, duti setem, cukai korporat, dll) yang dikutip.

Chan berkata beliau berharap Rang Undang-undang itu mendapat sokongan penuh daripada Ahli-ahli Parlimen, Kerajaan dan Pembangkang, kerana ia mengukuhkan lagi hak Sabah dan Sarawak di bawah MA63.

Pada 20 Sept, 12 pemimpin Pakatan Sabah telah menarik balik saman mereka terhadap Kerajaan Persekutuan yang antara lain meminta Kerajaan Persekutuan mendedahkan jumlah hasil yang diperoleh dari Sabah.

Saman itu difailkan pada 3 Jun 2022, ketika mereka masih dalam parti Pembangkang dan pemimpin PH Sabah berkata keputusan untuk menarik diri adalah kerana terdapat lebih banyak kemajuan yang dicapai ke arah mendapatkan kembali hak negeri di bawah Perjanjian Malaysia 1963.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini mengucapkan terima kasih kepada mereka kerana menarik balik saman itu tetapi parti politik lain di sini mempersoalkan penarikan balik itu.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top