300,000 Layak Terima Bantuan Tunai RM300 Daripada Kerajaan Negeri

shahelmey-1.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Bantuan tunai Covid-19 2.0 sebanyak RM300 akan dilancarkan untuk kira-kira 300,000 penerima yang layak di Sabah mulai awal Februari, kata menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat Shahelmey Yahya.

Beliau mengatakan ini akan menjadi tambahan kepada bantuan bakul makanan untuk lebih daripada 300,000 penerima di seluruh Sabah.

Menurut beliau, pihak kementeriannya akan memberikan bakul makanan kepada keluarga yang dikuarantin,penerima yang berada dalam senarai e-Kasih  dan juga B40.

Selain bakul makanan, dengan jumlah anggaran lebih dari 300,000, kerajaan Sabah juga memperkenalkan semula atau akan memberikan lagi bantuan Covid-19 2.0 dalam bentuk wang tunai RM300 yang akan dikreditkan kepada penerima yang layak, ”jelasnya semasa program walkabout di Wisma SEDCO di sini pada Jumaat.

“Antara penerima yang layak adalah, di bawah kumpulan sasaran kementerian saya, seperti ibu tunggal, warga emas, orang kurang upaya, kanak-kanak dan anak yatim. Sementara itu, untuk kementerian lain seperti Kementerian Kerja Raya, kumpulan sasaran termasuk pemandu lori berdaftar, pemandu bas mini berdaftar, dan pemandu teksi.

“Bagi kementerian pelancongan penerima adalah seperti penyelam, pemandu pelancong, dan lain-lain. Kementerian Pertanian mempunyai kriteria mereka. Kementerian Pembangunan Perindustrian juga mempunyai kriteria untuk kelompok sasaran.

“Kami menganggarkan lebih kurang 300,000 penerima akan menerima Covid-19 2.0 di Sabah, yang akan disalurkan awal bulan depan,” tambahnya.

Sementara itu, Shahelmey mengatakan, kerajaan akan memastikan mangsa akan mendapat bantuan bakul makanan di daerah yang dilanda banjir.

“Kami telah menghubungi PKOB atau pusat operasi pengendalian bencana, yang dipengerusikan oleh pegawai daerah masing-masing, untuk memastikan kumpulan sasaran atau mangsa banjir dapat dihubungi. Dua minggu yang lalu, saya berada di Pitas dan menyaksikan sendiri keadaan di sana. Pasti ada terputus hubungan di beberapa kampung kerana tanah runtuh, tebing sungai runtuh yang mempengaruhi jambatan.

“Jadi bekalan itu diangkut melalui udara dan ada juga inisiatif untuk mengirim bekalan melalui sungai dan laut.

“Semua yang terkena bencana banjir baru-baru ini akan diberi bantuan oleh kerajaan. Kita harus ingat bahawa bencana banjir baru-baru ini adalah yang paling teruk dalam tiga tahun kebelakangan ini. Jadi, memang kesan kemusnahan atau kerosakan yang disebabkan oleh banjir cukup besar berbanding dengan kerosakan pada tahun sebelumnya, ”katanya.

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top