299 Vendor UTC Pasar Sentral Labuan Terpaksa Berniaga Di Kaki Lima

niaga-kaki-lima-labuan.jpg
Kongsi Bersama

LABUAN: Sekurang-kurangnya 299 vendor di Pusat Transformasi Bandar (UTC) Pasar Sentral di sini tiada pilihan melainkan terpaksa berniaga di laluan kaki lima bangunan itu, berikutan penutupan pasar basah dan kering bermula semalam.

Pasar basah dan kering yang terletak di tingkat bawah bangunan itu diarahkan tutup sementara sehingga hari ini berikutan kewujudan kluster baharu Hujung Pasir melibatkan vendor sayur-sayuran, penjual ikan dan pengunjung.

Sebelum ini, UTC Pasar Sentral telah ditutup dua kali iaitu pada 4 hingga 6 Nov dan 10 hingga 14 Dis. Bagaimanapun, melihat kepada keadaan kluster berkenaan, penutupan itu disambung dua hari lagi sehingga 16 Dis bagi melakukan sanitasi.

Timbalan Pengerusi Persatuan Penjaja dan Peniaga UTC Pasar Sentral Asmadi Ahmad mendakwa notis penutupan hanya dikeluarkan 10 pagi semalam menyebabkan kesemua vendor di tingkat bawah memindahkan barang jualan mereka ke laluan kaki lima bangunan UTC itu.

“Para vendor yang kebanyakannya warga tua bersusah payah untuk mendapatkan hasil jualan harian, mereka memulakan perniagaan seawal 5 pagi dan lanjutan penutupan ini (yang tidak diketahui mereka) menyebabkan mereka terpaksa menjual barangan di kaki lima di bawah terik matahari, dan langkah itu bagi mengelakkan barangan mereka seperti sayur dan buah rosak.

“Semua vendor mengalami kerugian kerana tidak dapat menjual barangan yang dibeli semalam untuk dijual hari ini, kami tidak diberitahu awal mengenai lanjutan penutupan ini, sekurang-kurangnya maklumkan kepada kami sehari sebelum pelanjutan ini,” katanya kepada Bernama di bangunan UTC di sini semalam.

Asmadi berkata daripada 299 vendor di pasar kering dan basah itu, hanya 149 vendor dan pekerja telah menjalani ujian COVID-19 setakat ini.

“Kami tidak boleh terus membenarkan vendor menjual barangan di laluan kaki lima kerana ia mendedahkan risiko jangkitan COVID-19 kepada orang lain,” katanya.

Sementara itu, pengerusi persatuan berkenaan Abdul Haadiy Mohamad Nazary berkata penjual ikan turut mengadu mengalami kerugian besar beberapa hari ini berikutan penutupan pasar itu kerana bekalan bahan mentah (seperti ikan dan udang) perlu dijual di tempat lain.

“Ia sangat mengejutkan buat kami di sini kerana pembekal ikan dan udang tiba di pasar lebih awal sebelum notis penutupan dikeluarkan…semua peniaga tidak sempat membuat persiapan untuk penutupan dan awal pagi tadi, mereka perlu menjual ikan dan udang di beberapa gerai ikan di kampung-kampung (bagi mengelakkan barang basah itu rosak),” katanya.

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top