25 Penyokong PH Berarak Di Telok Mas

DUN-Teluk-Mas.jpg
Kongsi Bersama

MELAKA: Tindakan calon Pakatan Harapan (PH) kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Telok Mas, Datuk Ashraf Mukhlis Minghat yang didakwa membawa penyokong di luar pekarangan pusat penamaan calon (PPC) akan disiasat, kata Timbalan Ketua Polis Daerah Melaka Tengah,  Superintenden Rais Mukhliz Azman Aziz.

Beliau berkata, pihaknya akan membuka satu kertas siasatan berhubung perkara itu dan memaklumkan kejadian berlaku sekitar pukul 9 pagi tadi.

Jelasnya, kumpulan individu berkemeja-T berwarna merah itu dikesan berarak mengiringi Ashraf Mukhlis.

Menurutnya, polis akan mengenal pasti kesemua individu terlibat sebelum siasatan diteruskan mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988.

“Kita dapati terdapat kehadiran lebih kurang 25 penyokong PH mengiringi calon di kawasan DUN Telok Mas ini dan kertas siasatan akan dibuka.

“Pasukan Cantas Khas kemudian telah bertindak pantas untuk menyuraikan dan memberi amaran kepada penyokong agar mereka bersurai sebelum semua beredar dan berada di luar kawasan dengan jarak lebih 50 meter dari PPC,” katanya kepada pemberita.

Terdahulu, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengeluarkan larangan sebarang aktiviti berkumpul dan perarakan penyokong calon bertanding tidak dibenarkan di mana-mana tempat sepanjang tempoh penamaan calon.

Hanya calon, pencadang dan penyokong dibenarkan masuk ke PPC. – Utusan

 

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top