25 Jalan Terjejas, 10 Kejadian Tanah Runtuh

jalan-runtuh-1.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sebanyak 25 jalan terjejas dan 10 kejadian tanah runtuh dilaporkan dalam kejadian banjir di negeri ini, sehingga pukul 12 tengah hari semalam

Tinjauan Bernama di beberapa jalan terbabit mendapati, hanya kenderaan berat dan kenderaan pacuan empat roda mampu melepasi banjir, namun di beberapa kawasan seperti Jalan Kolopis di daerah Penampang, jalan itu langsung tidak dapat dilalui sebarang jenis kenderaan.

Selain itu tanah runtuh menyebabkan Jalan Penampang-Tambunan runtuh sebahagiannya dan tidak selamat untuk dilalui, kerana hujan lebat berterusan dikhuatiri memburukan keadaan tanah di bahagian bawah jalan itu.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sabah menerusi kenyataan pada Ahad memberitahu selain Jalan Kolopis, empat lagi jalan di daerah Penampang terjejas akibat banjir ialah, Jalan Datuk Panglima Banting, Jalan Kasigui, Jalan Lama Penampang di Bundusan dan Jalan Dabak.

Jalan utama mengubungan daerah Tuaran dan Kota Kinabalu iaitu Jalan Tuaran Melalin-Kota Kinabalu turut terjejas, dan tiga lagi jalan terjejas di daerah itu ialah Jalan Taman Seri Rugading, Jalan Kampung Kauluan dan Jalan Salut Lapasan.

Sebanyak enam jalan terjejas di daerah Kudat iaitu Jalan Tamalang, Jalan Airport, Jalan Pusat Bandar, Jalan Damai, Jalan Rondomon dan Jalan Surau Lanjong, manakala dua jalan terjejas di Kota Marudu ialah Jalan Langkon Pitas dan Jalan Kampung Damai.

Bagi daerah Pitas sebanyak tujuh jalan terjejas iaitu Jalan Langkon, Jalan Suang Duyung, Jalan Liu Malubang, Jalan Kinabongan, Jalan Kabatasan Dandun, Jalan Sosop Bai dan Jalan Mengkubau Laut.

Daerah Paitan dan Lahad Datu masing-masing mempunyai dua jalan terjejas iaitu Jalan Sungai-sungai dan Jalan Bypass Utama.

Sementara itu 10 kejadian tanah runtuh dilaporkan di tujuh buah kampung, melibatkan empat daerah iaitu Kota Kinabalu, Kota Marudu, Pitas serta Kudat, dan setakat ini tiada kematian dilaporkan akibat kejadian tersebut.

Kota Kinabalu kejadian tanah runtuh dilaporkan di Kampung Lokub dan satu lagi kejadian di Kota Marudu iaitu di Sekolah Menengah Kebangsaan Tandek 2.

Enam kejadian tanah runtuh dilaporkan di Pitas iaitu di Kampung Layak-layak, Jalan Langkon-Pitas, Jalan Rinasuk Unggol-Kampung Sosop, Jalan Suang Duyung, Jalan Sosop Bai dan Jalan Mengkubau Laut.

Daerah Kudat pula mencatat dua kejadian  tanah runtuh iaitu di Kampung AIr dan Kampung Dumpirit.

 

— BERNAMA

 

 

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top