2,053 Hektar Musang King Diusahakan di Sabah

James-Ratib.jpg

James Ratib

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sebanyak 2,053 hektar durian Musang King telah diusahakan di Sabah setakat 2021, kata Pembantu Menteri Pertanian dan Perikanan Datuk James Ratib.

Beliau berkata, penanaman durian khususnya varieti Musang King adalah antara tanaman utama yang diberi keutamaan dalam rancangan pembangunan Sabah Maju Jaya (SMJ).

James berkata kementeriannya melalui Jabatan Pertanian Sabah telah dan akan membangunkan 660 hektar (53,460 pokok) durian premium varieti Musang King dan Duri Hitam (Black Thorn) di 20 daerah sepanjang Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12).

Beliau berkata untuk Nabawan sasarannya ialah mengusahakan tanaman durian seluas 20 hektar dengan penyertaan 20 pengusaha.

“Pembangunan penanaman durian dilaksanakan melalui Projek Pembangunan Tanaman Durian Premium yang melibatkan bantuan antara RM10,000 dan RM25,000 sehektar.

“Bantuan itu dalam bentuk pembersihan tanah, anak benih berkualiti dan input pertanian seperti baja dan peralatan ladang,” katanya ketika menjawab soalan ADUN Nabawan Datuk Abdul Ghani Mohamed Yassin mengenai sama ada kementerian bercadang untuk mewujudkan industri durian di Sabah, terutamanya varieti Musang King, tanaman utama untuk menambah pendapatan masyarakat.

Bagi menyokong pembangunan penanaman durian khususnya Musang King, beliau berkata Jabatan Pertanian telah melaksanakan beberapa program termasuk program pengeluaran, pengesahan ketulenan baka dan bahan tanaman, perkhidmatan pembesaran, akreditasi ladang dan penyelidikan.

Tahun ini, katanya 21,500 anak pokok Musang King dan 4,000 anak benih Duri Hitam telah dikeluarkan oleh stesen pertanian.

Katanya, keaslian tumbuhan itu dikeluarkan menerusi program Skim Pengesahan Bahan Tumbuhan (SPBT).

Selain Jabatan Pertanian, beliau berkata empat nurseri swasta telah menerima sijil SPBT dengan 482 pokok induk Musang King dan 62 pokok Duri Hitam sebagai sumber mata tunas untuk pembiakan.

“Tapak semaian berpotensi menghasilkan 125,000 anak benih Musang King dan Duri Hitam setiap tahun.”

Bagi memastikan Amalan Pertanian Baik (APB), James berkata 660 peserta telah menjalani kursus dan latihan asas penanaman durian di Pusat Latihan Peladang di Sandakan, Kota Marudu dan Tenom.

Beliau menambah, 24 ladang durian telah menerima myGAP dan myOrganic untuk amalan pertanian yang baik pada 2021.

Bagi program penyelidikan, beliau berkata Jabatan Pertanian sedang membangunkan varieti baharu Musang King yang tahan penyakit.

“Berdasarkan harga pintu ladang pada kadar RM30 sekilogram, hasil tahunan kasar bagi sehektar (81 pokok) Musang King ialah RM349,920 dengan pengurusan ladang yang optimum.”

Tambahnya, penternak durian juga boleh meningkatkan pendapatan melalui aktiviti hiliran seperti mengeluarkan aiskrim durian, kek durian, dodol dan produk berasaskan durian yang lain.

Mengenai cadangan ADUN Karamunting Hiew Vun Zin dan ADUN Elopura Calvin Chong untuk menubuhkan pusat pengumpulan dan pengeluaran lesen eksport durian, James berkata kementerian telah mempelawa syarikat seperti Top Fruits Sdn Bhd untuk melabur dalam industri durian di Sabah, termasuk untuk menubuhkan kilang pemprosesan durian sejuk beku.

Bagaimanapun, katanya masalahnya ialah ladang durian di Sabah masih agak muda dan belum mencapai jumlah eksport.

Tambahnya, kementerian belum menerima sebarang permohonan untuk mendapatkan lesen eksport durian.

“Sekiranya kami menerima permohonan (untuk lesen eksport durian), kami akan majukan kepada Kerajaan Persekutuan kerana mereka akan mengeluarkan lesen itu berdasarkan cadangan kami.

“Dan pemegang lesen dikehendaki mempunyai kilang, yang kita tidak ada sekarang.”

James juga bersetuju dengan cadangan ADUN Sindumin Datuk Dr Yusof Yacob untuk menubuhkan sebuah badan dengan kepakaran yang diperlukan khusus untuk menyokong pertumbuhan durian Musang King.

 

Sumber: Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top