2,000 Pelajar UMS Dijangka Pulang Beraya Di Kampung

ums-balik-kg.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kira-kira 2,000 pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS) dijangka kembali ke kampung halaman untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga tersayang.

Naib Canselor UMS Profesor Datuk Dr Taufiq Yap Yun Hin berkata bahawa pihak universiti telah mengambil inisiatif untuk menyediakan perjalanan bas setiap hari untuk para pelajar.

“Kami juga akan menyediakan topeng muka dan pembersih tangan kepada pelajar-pelajar ini,” katanya kepada wartawan setelah menghantar kumpulan pertama siswa di Padang Kawad UMS di sini pada Sabtu.

Difahamkan, para pelajar akan dihantar pulang secara berperingkat dari 7 Mei hingga 12 Mei.

Terdapat lima bas harian yang akan menghantar pelajar ke kampung halaman masing-masing dan dua bas harian ke lapangan terbang bagi mereka yang akan kembali ke Semenanjung.

Pelajar dijangka pulang ke kampus pada 15 Mei.

“Mereka tidak akan diminta untuk menjalani kuarantin tetapi mereka disarankan untuk mematuhi prosedur operasi standard (SOP),” kata Taufiq.

Beliau memberitahu seramai 4,500 pelajar lagi akan tinggal di kampus.

“Kami akan memberi mereka makanan dan kami akan menjaga kebajikan mereka,” kata Taufiq, sambil menambah bahawa kesihatan dan keselamatan para pelajar juga akan dijaga.

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top