‘191 Bahagian Umno Akan Bincang Status Muafakat Nasional’

aHMADMASLAN.jpg
Kongsi Bersama

PONTIAN: Status kerjasama UMNO dan Pas dalam Muafakat Nasional (MN) akan ditentukan oleh 191 bahagian parti itu yang mula bersidang pada 18 Disember ini.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, persidangan kali ini cukup penting bagi masa depan MN sebelum Perhimpunan Agung UMNO berlangsung selama tiga hari bermula 13 Januari depan.

Beliau berkata, parti juga perlu mempertimbangkan pandangan sayap Pemuda, Wanita dan Puteri yang akan bersidang pada 11 dan 12 Disember ini.

“Buat masa ini tiada kata akhir diputuskan parti terhadap MN selepas Pas memilih untuk bekerjasama dengan Perikatan Nasional (PN) berbanding MN pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka.

“Ini kerana UMNO masih lagi berpegang pada janji iaitu keputusan pada perhimpunan agung tahun lepas yang mahu MN diperkuatkan. Selagi belum ada Perhimpunan Agung UMNO, kerjasama ini tidak boleh diubah.

“Oleh itu, saya berharap 191 bahagian UMNO yang bersidang kelak dapat membuat keputusan terbaik terhadap MN untuk parti menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15),” katanya selepas mengadakan tinjauan di Kolej Tingkatan Enam Pontian di Taman Megah di sini pada Khamis.

Ahmad yang juga Ahli Parlimen Pontian turut berharap agar bahagian yang akan bersidang kelak turut membincangkan soal PRU15 selepas momentum cemerlang ditunjukkan Barisan Nasional (BN) pada PRN Melaka.

“Bukan sahaja MN tetapi pendapat akar umbi sama ada PRU15 dipercepatkan atau dilambatkan juga perlu dibincangkan di peringkat bahagian dan sayap,” katanya. – SINAR HARIAN

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top