12 Bahagian UMNO Tolak Bung Moktar Ketuai Jentera BN Sabah

rahman-dahlan-FMT_6.jpg
Kongsi Bersama

PETALING JAYA: Dua belas bahagian Umno Sabah malam ini menyuarakan rasa tidak puas hati mereka dengan pelantikan Datuk Seri Bung Moktar Radin mengetuai jentera pilihan raya Barisan Nasional (BN) Sabah dan menyifatkannya sebagai satu penghinaan.

Anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan mengatakan mereka tidak mahu pemimpin yang harus menghadiri kes mahkamah atas tuduhan rasuah, berkempen untuk gabungan itu dalam pilihan raya negeri.

“Ini adalah langkah yang berisiko. Kami tidak mahu Sabah menjadi tempat ujian. Ini adalah penghinaan terhadap Sabah, ”kata Rahman, yang juga ketua Umno Tuaran, kepada wartawan di sini malam ini.

“Sabah mempunyai banyak pemimpin berkaliber tinggi dan melantik seseorang yang mempunyai masalah peribadi adalah penghinaan besar bagi kami (ahli Umno) dan pengundi di Sabah.”

Menurut Rahman, pelantikan Bung tidak dibincangkan dan oleh itu bertentangan dengan autonomi penuh yang diberikan kepada negeri ini tahun lalu.

Turut hadir dalam sidang media malam ini ialah bekas Ketua Puteri Umno, Rosnah Abdul Rashid Shirlin.

Awal hari ini, Pengerusi Barisan Nasional Ahmad Zahid Hamidi mengumumkan bahawa Bung akan menerajui jentera BN di Sabah dalam PRN September ini. – Sumber:FMT

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top